Teplá zima a skorá jar - v ZOO sa boja premnoženia parazitov

Mierna zima potešila mnohých ľudí, aj jar prišla zhurta. Bratislavská ZOO sa teší, aj vďaka počasiu mala v prvom štvťroku najvyššiu návštevnosť od roku 2007. Ale čo zvieratá?

12.04.2014 15:00
ZOO, prírastok v rodine žiráf, žirafa, mláďa,... Foto: ,
V bratislavskej Zoo sa 18. januára 2014 narodil samici Tejle a samčekovi Jimmymu malý samček žirafy. Malý samček patrí k poddruhu žirafa štíhla Rotschildova (Giraffa camelopardalis rothschildi), ktorý je druhým najviac ohrozeným poddruhom žirafy len s niekoľkými sto žijúcimi jedincami.
debata

Tento marec bol na Slovensku najteplejší za posledných vyše sto rokov. A vysoké teploty nahrávajú prechádzkam a pobytu vonku. Kým v marci 2013 prišlo do ZOO len niečo vyše 7 000 návštevníkov, v marci 2014 ich bolo viac ako 32 000.

Vedenie ZOO sa môže z teplej zimy a rýchleho nástupu vysokých teplôt radovať, ale aký to má vplyv na zvieratá v ZOO? Neprekáža im teplá zima? „V ZOO sa dajú podmienky do istej miery regulovať. Čo ale problém určite bude, sú premnožené parazity,“ hovorí zoologička bratislavskej ZOO RNDr. Martina Nemčeková.

Aký vplyv mala teplá zima a skoré vysoké teploty na začiatok jari na zvieratá?
Pre lesníkov, poľnohospodárov, ale aj pre nás to bude ťažký rok, najmä kvôli parazitom – či už to budú kliešte, muchy, alebo komáre. Bežne, keď je chladno, parazity vymrznú. Ale tento rok ich zima vôbec nezredukovala. V ZOO sa budeme musieť zamerať na to, aby sme zvieratám zabezpečili pohodu. Napríklad maštale budeme musieť vystriekavať pravdepodobne viackrát, tam to nebudeme mať ľahké. Ale v našich poloprírodných podmienkach je to udržateľné. Ale ani zvieratá v prírode to nebudú mať jednoduché. Najmä vtáky. Tým, že nebola zima a oni reagujú na teplo, začnú hniezdiť. Teraz sa vyčerpajú, budú mať viac vrhov a ak bude ďalšia zima tuhá, tak ich dostane. To je teória, uvidíme, možno budeme mať šťastie.

Vo februári 2013 bratislavská ZOO prvýkrát... Foto: Pravda, Robert Huttner
biely tiger, zoo, bratislava Vo februári 2013 bratislavská ZOO prvýkrát predstavila svoj prírastok v pavilóne šeliem - tri mláďatá bieleho tigra, ktoré sa narodili 11. decembra 2012. Podobne ako medzi ľuďmi aj zvierací albíni sú veľmi zriedkaví, o to väčšiu pozornosť pútajú.

Je nejaký markantnejší rozdiel vplyvu výkyvov teplôt na zvieratá žijúce vo voľnej prírode a zvieratá žijúce v ZOO?
V ZOO im môžeme podmienky prispôsobovať. V prírode neviem, či sa budú mať pred parazitmi kde schovať. Budú to mať dosť ťažké.

Pozorujete nejaký reálny dopad výkyvov teplôt na správanie sa zvierat v ZOO?
Určite. Keď ich napadne roj múch, tak sa na správaní zvierat odrazí. Sú nervózne, agresívnejšie, máte s nimi väčšie problémy. Už teraz sme museli podávať repelentné prípravky proti muškám. Hmyz sa prebudil veľmi skoro, museli sme sa proti nemu brániť omnoho skôr ako zvyčajne. U nás to ešte vieme regulovať, ale v prírode, tam budú zvieratá vyčerpanejšie, bude viac úhynov.

Aký malo počasie vplyv na medvede? Kolovala informácia, že v prírode nespia. Spia vôbec medvede, keď sú v ZOO?
Tento rok sme nášho medveďa na zimný spánok nepripravovali, minulý rok áno. Medveď má obdobia, keď sa aj počas hibernácie prebudí. Nie sú to praví spáči. Medvede sa na zimu pripravujú ukladaním zásob vo forme hnedého tuku. Tento rok, to, čo si uložili, nevyčerpali, preto môžu mať problémy.

Ako sa uspáva medveď v ZOO?
Telesná teplota sa znižuje, spomalí sa tep a znížia sa životné funkcie. Neprijíma potravu. Je to adaptácia na nedostatok potravy. V brlohu zostáva zhruba do marca, závisí to od teploty, potravy, zdravotného stavu a počasia.

Mláďa hrošíka libérijského. Foto: SITA, ZOO Bratislava
ZOO, Bratislava, hroch Mláďa hrošíka libérijského.

Vyhovuje živočíchom mierne podnebie so štyrmi ročnými obdobiami?
V našich zemepisných šírkach sú zvieratá adaptované na striedanie ročných období. Zvieratá v ZOO majú so zimou problém, majú obmedzený pohyb, nakoľko ich musíme držať vo vnútorných ubikáciách, ktoré sú vyhrievané. Pre mnohé to nestačí, máme zvieratá, ktoré majú problémy z chladu. Napríklad hrošica Dina má artrózu. A naopak, červené pandy majú zase problém s vysokými teplotami, lebo sa nevedia ochladzovať. Ale do istej miery sa to dá korigovať. Všetky zvieratá, ktoré nie sú adaptované na naše podmienky, chodia cez zimu von len obmedzene, podľa počasia. Keď je dážď alebo sneh, snažíme sa ich držať vnútri. Ale všeobecne sú už aklimatizované. Máme vykurované maštale, teda majú potrebné podmienky.

Znášajú výkyvy počasia zvieratá zo subtropických pásiem lepšie ako tie, ktoré sú z chladnejšieho prostredia?
Samozrejme, zvieratá potrebujú čas na aklimatizáciu. Do určitej miery sa vedia prispôsobiť, ale nie je to úplne jednoznačné. Napríklad u žiráf si treba dávať pozor, nesmú prísť do príliš veľkého chladu. Skôr sa vedia prispôsobiť vysokým teplotám, nie nízkym. Takže treba na nich v zime stále dávať pozor. Zvieratá zo subtrópov sú jednoznačne fyziologicky i morfologicky prispôsobené na život v prostredí, kde sa vyskytujú vysoké teploty.

Je aklimatizácia jednoduchšia pre zvieratá narodené tu v ZOO?
Určite je jednoduchšia pre zvieratá, ktoré sa tu narodili už v neviem koľkej generácii.

Koľko trvá, než sa zviera aklimatizuje v ZOO, ak pochádza z voľnej prírody?
Je to individuálne. Všeobecne 1 až 2 roky, ale niektoré sa nemusia prispôsobiť nikdy. Samozrejme, záleží na druhu zvieraťa, veku a zdravotnom stave.

ZOO aj zadarmo

V rámci každoročného podujatia Bratislava pre všetkých budú môcť posledný aprílový víkend návštevníci vstúpiť do ZOO zadarmo. Prvá májová nedeľa bude patriť premiére podujatia Veľký festival maskotov. Na svoje si prídu najmä deti, ktoré čaká bohatý program. Okrem iného sa predstaví viac ako 50 maskotov, konať sa bude pochod masiek, diskotéka alebo krst žirafieho mláďaťa Melmana. Od mája sa opäť obnoví obľúbená atrakcia komentovaného kŕmenia živočíchov.

Pribudla Dášenka a Melman

Bratislavská ZOO patrí k najobľúbenejším atrakciám hlavného mesta. Ročne ňou prejde vyše 280-tisíc návštevníkov. ZOO sa stará o vyše 600 zvierat, z toho 68 sa v nej narodilo v priebehu minulého roka. Tento rok to už stihla malá samička hrošíka a žirafí samček, ktoré hlasovaním verejnosti získali aj mená – Dášenka patrí hrošej samičke a samček žirafy dostal meno Melman. ZOO je otvorená 364 dní v roku (s výnimkou 1. januára) a v letnom období, ktoré sa začalo prvým dňom v apríli a končí posledným októbrovým, sú brány ZOO otvorené od 10:00 – 19:00 (s posledným vstupom o 18:00).

V DinoParku nový 3D film

V rámci dospelej vstupenky (4,50 € v letnej sezóne) alebo detskej (3 € v letnej sezóne) je zahrnutý vstup aj do DinoParku, kde na návštevníkov tento rok čaká v 3D kine nový panoramatický film, odohrávajúci sa pod hladinou druhohorných morí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ZOO Bratislava #RNDr. Martina Nemčeková #parazity