Nitra ponúka bezplatnú právnu službu

Delenie majetku po rozvode, vymáhanie výživného pre opustené matky s deťmi, náhrada škody za rozbité auto. Pre desiatky obyvateľov, ktorí sa každý mesiac obracali na mesto so svojimi ťažkosťami, pretože už nevedeli kde zaklopať, zriadil nitriansky magistrát v spolupráci s miestnymi advokátmi bezplatnú právnu poradňu. Za prvé dva mesiace ju využilo asi 40 ľudí. Sú dni, keď klienti stoja v rade.

15.04.2014 14:30
advokát, právnik Foto: ,
Väčšina problémov si nevyžaduje zložité riešenie, hovoria právnici Peter Havlík (vľavo) a Jaroslav Dobiš.
debata

Poradňa je otvorená v priestoroch Klientskeho centra na mestskom úrade každý štvrtok od 13. do 15. hodiny. Prítomní sú dvaja právnici, ktorí si za svoje rady nič neúčtujú a rovnako ani mesto im nič neúčtuje za využívanie priestorov. „Zaregistroval som, že mesto požiadali viacerí menej solventní ľudia, či im nevieme zohnať právnika. Niekedy sme im poskytli našich mestských právnikov, ale nie je to naša kompetencia. Takáto forma nám vyhovuje. Je to o vzájomnej dohode. Považujeme to za ďalšiu službu občanom, ktorú dostávajú od mesta bezplatne,“ uviedol primátor Nitry Jozef Dvonč a dodal, že okrem právnikov môžu ľudia využiť aj služby mediátora, ktorý pomáha riešiť vzájomné spory.

Právnu poradňu navštevujú podľa právnika Jaroslava Dobiša najmä sociálne slabší ľudia, ale aj bežní pracujúci, ktorí by si advokáta teoreticky mohli dovoliť, ale nemusí im to vychádzať v rodinnom rozpočte. „My si však nezisťujeme, aký má človek príjem,“ vysvetľuje advokát Peter Havlík hlavný rozdiel medzi poradňou a štátnym Centrom právnej pomoci, ktoré má na Slovensku 13 pobočiek a 5 konzultačných pracovísk. Tieto centrá vždy vopred posudzujú, či klient spĺňa napríklad podmienku na bezplatné poradenstvo. Zisťujú, či jeho príjem nepresahuje 1,4-násobok životného minima, čo je 277,33 eura.

„Tu stačí, že človek príde, vysvetlí nám svoj problém, prinesie dokumenty a my sa mu pokúsime pomôcť. Snažíme sa, aby jedno sedenie netrvalo viac ako polhodinu, aby sa aj ostatní dostali na rad. Mnoho problémov sa pritom dá vyriešiť úplne jednoducho,“ tvrdil Havlík. Podľa neho v mnohých prípadoch stačí, že človeka pošlú do správnych dverí, alebo s ním spíšu jednoduchý dokument. Podobne to bolo v prípade Andreja Gábriša, ktorému poisťovňa nechcela uznať náhradu škody z havarijnej poistky na auto. „Nevedel som s nimi pohnúť. Stačilo, aby to právnik správne naformuloval a aj trochu pohrozil súdom a už boli ochotní platiť. Bol to jediný list,“ hovorí mladík, ktorý má manželku na materskej dovolenke a tých zhruba 400 eur za opravu auta im v rodinnej kase chýbalo.

Častým a ľahko riešiteľným problémom slobodných matiek je neplatenie výživného, a to aj v prípade, že to otcovi dieťaťa prikázal súd. „Mamičku sme len poslali k exekútorovi, aby u neho podala návrh na výkon exekúcie rozsudku. V takýchto prípadoch nebude matka u exekútora platiť žiadne poplatky, štandardne je to inak 16,50 eura. Mnohí ľudia sa len boja zaklopať na dvere advokátom či exekútorom, pretože si myslia, že hneď treba platiť,“ naznačil Havlík. Právne povedomie je u väčšiny obyvateľov stále nízke a extrémnym príkladom je aj prípad jednej panej, ktorá na magistrát prišla, pretože bola úplne na dne a pritom ani netušila, že má nárok na dávku hmotnej núdzi…

Riaditeľka mediálneho odboru Slovenskej advokátskej komory Nadežda Ondrišová uviedla, že podobných projektov na Slovensku nie je veľa, štatistika neexistuje. „Je to na starostoch a primátoroch. Keď vidia, že sa u nich množia takéto problémy a pre ľudí sú neriešiteľné, môžu si to takto zariadiť. My sa to snažíme v komore riešiť ústretovosťou ku klientom. Nepoznám niekoho, kto by si vypýtal peniaze od človeka, ktorý je sociálne slabší a potrebuje usmerniť.“ Komora navyše každý rok organizuje deň otvorených dverí, keď sa môžu ľudia cez deň zastaviť a vypýtať si rýchlu právnu radu. Teraz sa rozhodli okrem Bratislavy urobiť deň otvorených dverí aj na magistrátoch v Žiline, Banskej Bystrici a Košiciach. Bude to v stredu 23. apríla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #poradňa #majetok #advokát