Súd zastavil parkovné pred nemocnicou v Petržalke

Parkovisko pred nemocnicou v bratislavskej Petržalke bude dočasne bezplatné. Rozhodol o tom Okresný súd v Bratislave. Ten vyhovel požiadavke mesta a nariadil prevádzkovateľovi parkoviska, aby nevyberal peniaze. Zatiaľ ide o vydanie predbežného opatrenia, v kauze bude musieť ešte rozhodnúť riadny súd.

16.04.2014 15:09 , aktualizované: 18:00
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Parkovisko pred nemocnicou v bratislavskej Petržalke bude do rozhodnutia súdu bezplatné.
debata (3)

Parkoviská pre nemocnicami v Petržalke a v Ružinove prenajalo vedenie Univerzitnej nemocnice roku 2011 súkromnej firme. Tá začala vyberať parkovné vlani v decembri. Návštevníci tak platia jedno euro za každú hodinu, prvých 15 minút je zadarmo.

Aj po tlaku verejnosti sa primátor Bratislavy Milan Ftáčnik obrátil na súd a požiadal o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zastavilo vyberanie poplatkov pred petržalskou nemocnicou.

Ftáčnik poukázal, že je v rozpore s verejným záujmom a dobrými mravmi, ak je verejnosť nútená platiť za parkovanie na plochách, ktoré boli v minulosti kolaudované ako verejné parkoviská a sú priamo viazané na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

„Bratislava sa v minulosti nedomáhala ochrany svojich práv, nevyrubila nemocnici daň za pozemky, na ktorých sú vybudované parkovacie miesta vo vlastníctve Univerzitnej nemocnice, lebo ich bezplatnú prevádzku považovala za verejnoprospešnú vec, službu pre pacienta,“ povedal riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Bratislavský okresný súd mestu nakoniec vyhovel. „Ide o vydanie predbežného opatrenia, o všetkom ešte bude musieť rozhodnúť súd, magistrát musí do 30 dní podať návrh,“ povedal Andrassy. Dodal, že opatrenie súdu sa týka iba petržalskej nemocnice, keďže pri tej je vlastníkom pozemkov mesto. V prípade ružinovskej nemocnice sa podľa Andrassyho samospráva sporí o vlastníctvo s nemocnicou a teda jej situáciu nemohla riešiť.

Predbežné opatrenie bude Univerzitná nemocnica v Bratislave rešpektovať. „Súčasné vedenie nemocnice sa nikdy so zmluvou podpísanou bývalým riaditeľom Miroslavom Buchom nestotožnilo. Vyzveme koncesionára, aby pozastavil vyberanie parkovného v súlade s predbežným opatrením súdu,“ povedala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Pred petržalskou Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda je od decembra minulého roka celodenne spoplatnených 199 parkovacích miest. Predbežné opatrenie súdu sa týka 66 z nich.

Spoplatnené parkovanie má väčšina nemocníc. Zopakovať scenár z Bratislavy a dosiahnuť zrušenie týchto poplatkov aj v iných mestách by bolo možné iba vtedy, ak by pozemky pod parkoviskami vlastnili samosprávy a tie by sa obrátili na súd.

Jedinou fakultnou nemocnicou, ktorá nevyberá parkovné, je Rooseveltova fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. „Pozemky nepatria nemocnici, a tak ani nemôžeme rozhodovať o parkovacích poplatkoch,“ vysvetlila hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka #parkovisko #Nemocnica sv. Cyrila a metóda