Zdobenie vajíčok povýšila na umenie

Už deväť rokov si voľné chvíle spríjemňuje výrobou veľkonočných madeirových kraslíc. Šesťdesiatdvaročná Anna Svoreňová z Nových Honov v okrese Lučenec sa zdobeniu vajíčok naučila sama.

21.04.2014 06:00
kraslice, Anna Svoreňová z Nových Honov Foto: ,
Tieto kraslice sú aj na výstavách.
debata

Dnes sú jej do detailov vypracované a vymaľované vajíčka ozdobou viacerých domácností na Slovensku i v zahraničí a nechýbajú na veľkonočných stoloch, ku ktorým dievčiny usádzajú počas oblievačky šibačov.

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka naVelkanoc.Prav­da.sk

Šikovná dôchodkyňa inklinovala k ručným prácam už dlho. „Vo voľných chvíľach som aj v minulosti rada vyšívala, plietla a robila aj výšivky richelieu. Pred deviatimi rokmi ma pochytila ďalšia záľuba – kraslice,“ hovorí pani Svoreňová. Jej vzťah ku kraslici sa rodil postupne už predtým, ale zintenzívnil sa práve v roku 2005.

Bola vtedy vo Vysokých Tatrách a mala možnosť obdivovať prácu istej výrobkyne kraslíc. Pýtala si od nej radu, ako na to, ak by chcela vyrobiť podobnú krásu, ale nedostala ju. „Vtedy som si povedala, že vyrobiť podobné kraslice skúsim ako samouk. Najskôr som samozrejme robila chyby, ale postupne som sa začala zdokonaľovať a vyrobila prvé kraslice,“ spomína. Ešte v tom istom roku ich pani Svoreňová predstavila na prvej výstave.

Anna Svoreňová z Nových Honov vyrába svoje... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kraslice, Anna Svoreňová z Nových Honov Anna Svoreňová z Nových Honov vyrába svoje kraslice najmä v zime.

Jej šikovné ruky vdychujú život madeirovým krasliciam. Do pripravených vajíčok vŕta otvory – najradšej v tvare srdca. Potom ich buď vymaľuje, alebo nechá v bielom šate, v ktorom tiež krásne vynikne jej zmysel pre detail.

„Kraslicu dokážem vyrobiť zhruba za hodinu. Pri náročnejších motívoch to trvá aj dlhšie,“ vysvetľuje. Na maľovaných krasliciach nemôže chýbať jej obľúbený motív. Kvety. Tie má tiež veľmi rada a stará sa o ne s láskou.

Šikovné ruky vdychujú život madeirovým krasliciam Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kraslice, Anna Svoreňová z Nových Honov Šikovné ruky vdychujú život madeirovým krasliciam

Pani Svoreňová krasliciam svoj voľný čas venuje najmä v zime, keď nemá prácu v záhradke s obľúbenými kvetmi. Kraslice vyrába najmä na výstavy, ale aj ako darčeky. Mnohé z nich sú ozdobou múzeí či galérií, ale aj domácností.

Na madeirové nádhery mení slepačie, husacie i kačacie vajcia. K nim by už čoskoro mali pribudnúť aj väčšie kraslice z vajíčok pštrosa emu. Aby však krehkú nádheru bola schopná vôbec vyrobiť, na to potrebuje okrem času aj veľa trpezlivosti. A tej má našťastie stále na rozdávanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #kraslice #Veľká noc