Kúpači sa vozili na rebrináku vyzbrojení vedrami

Veľkonočnú oblievačku môžu v Trenčianskej Teplej spokojne volať aj vedrovicou. Na miestne dievky sa totiž liali a liali najmä vedrá vody.

21.04.2014 17:09
oblievačka, Veľká noc, Trenčianska Teplá Foto: ,
Polievači sa po Trenčianskej Teplej presúvali na starodávnom rebináku, vo výzbroji mali plechové vedrá a prútené korbáče. Dievčatá nestíhali počítať, koľko vedier vody na ne polievači vyliali. K dávnym tradíciam patrí aj pohostenie a uviazanie stužky na korbáč.
debata

A všetko to mali na svedomí 14 mládenci v krojoch, ktorí sa dedinou vozili na starodávnom rebrináku ťahanom párom koní. Bolo z toho hotové predstavenie.

Polievači boli slušní. Do potoka by hodili len tú ženu, ktorá by si to priala. Taká sa však nenašla. „Po minulé roky tam občas niektorá skončila, ale tú sme do potoka skôr položili, ako hodili,“ vraví Patrik Farula, staršina polievačskej partie.

Chlapi v pondelok už zďaleka dávali o sebe vedieť spevom a hrou na harmonike. Polievali zásadne len kamarátky. Napríklad sestry Hoštákové, ktoré bývajú v bytovke. Tie vytiahli pred vchod a za chvíľu boli celé mokré. „Ani som tie vedrá radšej nepočítala, mám ich na sebe asi desať. Ani mi nie je zima, minulý rok to bolo horšie, vtedy bol na Veľkú noc ešte sneh,“ vraví Zuzana Hoštáková (24).

Voda neprekážala ani jej sestre Monike (26): „Je to tradícia, a tie by sa podľa mňa mali zachovávať. Ja im tú radosť rada urobím aj na budúci rok.“

Dávnu veľkonočnú tradíciu v Trenčianskej Teplej obnovili v roku 2001. Odvtedy chodia mládenci spoločne polievať svoje kamarátky každý rok. Z pôvodnej partie zostal len 37-ročný Patrik Farula, ostatní sa oženili a niektorí aj odsťahovali. Ale každý rok do partie pribúdajú noví. Keby na veľkonočný pondelok nevyšli z vozom na svoju spanilú jazdu, dedine by niečo chýbalo. Aj tam, kde sa nezastavili, vyšli ľudia z domu, aby si ich pozreli.

„Už sme s babami rozmýšľali, že spravíme chalanom odvetu, ale nikdy sme sa k tomu nedostali. Dnes som sa musela už dvakrát prezliecť, ale po takej oblievačke a šibačke aspoň budem zdravá a krásna,“ hovorí 18-ročná Mária Bukovčáková. Oblievačov vítali s mamou oblečené v 80-ročných krojoch, ktoré zdedili po babičke.

Na hádzanie do potoka sú v tejto dedine zvlášť citliví. Mnohí počuli o tragickej Veľkej noci z medzivojnového obdobia, keď pri hádzaní do potoka prišla o život mladá dievčina. Podľa Evy Kyjacovej, etnologičky Trenčianskeho múzea, sa táto udalosť stala koncom tridsiatych rokov a je zaznamenaná aj v obecnej kronike.

„K veľkonočným zvykom vtedy patrilo, že mládenci hádzali dievky do potoka. V tomto prípade jednu hodili tak nešťastne, že padla na zahrotené koly. Tie používali na namáčanie konope a bývali zatlčené v potokoch bežne na každej dedine. Pre 24-ročné dievča sa vtedy Veľká noc skončila smrťou,“ spomína Eva Kyjacová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianska teplá #Veľká noc