Zelená žaba chátra ďalej, chýba dohoda s pamiatkarmi

Investor, ktorý mal unikátne termálne kúpalisko Zelená žaba v Trenčianskych Tepliciach rekonštruovať, sa chystá od svojho zámeru ustúpiť. Vraví, že podmienky pamiatkarov sú preňho neprijateľné.

24.04.2014 15:15
kúpalisko, Zelená žaba, Trenčianske Teplice Foto: ,
Národná kultúrna pamiatka Zelená žaba už 14 rokov chátra. A je to na nej vidieť.
debata (2)

Pamiatkari však tvrdia, že investorovi urobili už maximum ústupkov a pri ochrane národnej kultúrnej pamiatky už ďalej ísť nemôžu.

Po rokovaniach medzi investorom a Krajským pamiatkovým úradom, ktoré sa ťahali niekoľko mesiacov, pamiatkari trvajú na dvoch podmienkach. Z pôvodnej hlavnej budovy kúpaliska musí zostať zachovaná necelá štvrtina originálnych častí presklených stien kaviarenskej časti s unikátnym zdvíhacím zariadením a zachovaná musí zostať aj prízemná vstupná časť kovovo-presklených stien, ktorá tvorí tiež asi jednu štvrtinu celkovej plochy. Na ostatných poschodiach pamiatkari súhlasia s výmenou za kópie z hliníka.

„Pracovníci krajských pamiatkových úradov, ktorí sú členmi sekcie meštianskej a profánnej architektúry zriadenej pri Pamiatkovom úrade v Bratislave, hľadali s plnou vážnosťou a zodpovednosťou, ktorú si zasluhuje taká významná funkcionalistická stavba z roku 1937, také riešenia a kompromisy, aby stavba po komplexnej obnove spĺňala všetky platné normy a poskytovala služby v požadovanom súčasnom štandarde, pri zachovaní pamiatkových hodnôt, buď ich obnovením, alebo čiastočne ich výmenou za kópie,“ píše sa v stanovisku, ktorý Krajský pamiatkový úrad v Trenčíne poslal investorovi.

Podľa Jána Svobodu, konateľa spoločnosti Kúpele Zelená žaba, sú podmienky pamiatkarov pre investora neprijateľné, pretože objekt by po rekonštrukcii nespĺňal bezpečnostné a hygienické normy. A hlavne, prevádzka by bola stratová. Pôvodne kúpalisko slúžilo len počas letnej sezóny, po rekonštrukcii by tu mala byť celoročná prevádzka.

„Najväčší problém, ktorý máme, je energetika. Jednoducho tie prvky, ktoré chce zachovať krajský pamiatkový úrad, nám znemožnia efektívnu energetickú prevádzku. Ekonomicky by nám to nevychádzalo. Bavíme sa o pôvodných oceľových a dreveno-presklených konštrukciách s jednovrstvovým sklom. Ak by sa zachovala len ich časť, boli by tam také obrovské úniky tepla, že by nám to znemožnilo prevádzku v zime pre vykurovanie a v lete pre klimatizovanie,“ argumentuje Ján Svoboda.

Investor poslal pred Veľkou nocou list ministrovi kultúry, v ktorom vysvetľuje svoje dôvody, prečo chce presadiť svoj zámer na rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky. Ak nepochodí, chce od projektu odstúpiť a kúpalisko ponúkne na predaj. Investor je v časovej tiesni. Na rekonštrukciu získal príspevok približne 1,5 milióna eur z eurofondov, ale ak nezačne stavať do dvoch mesiacov, o tieto peniaze pravdepodobne príde. Pôvodne mal s rekonštrukciou začať už 1.¤marca 2014. Pamiatkari nie sú ochotní ustúpiť zo svojich požiadaviek ani za cenu, že by sa plánovaná rekonštrukcia Zelenej žaby neuskutočnila.

„Požiadavky investora vymeniť skoro všetko za kópie, sú z hľadiska ochrany pamiatkového fondu neprípustné. Nie je možné im vyhovieť ani za cenu, že investor obnovu národnej kultúrnej pamiatky zastaví. Sme si vedomí následkov nášho rozhodnutia, ale ani za túto cenu nie je možné pripustiť nátlak zo strany investora, aby návratnosť investícií vložených do obnovy bola realizovaná na úkor zániku pamiatkového objektu, alebo straty všetkých významných pamiatkových hodnôt, pre ktoré je objekt Zelenej žaby tak cenený v odbornej verejnosti,“ píše sa ďalej v stanovisku Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne.

Reálna hrozba, že by mala Zelená žaba ďalej chátrať, znepokojila obyvateľov Trenčianskych Teplíc. Podľa trenčianskote­plického primátora Štefana Škultétyho prišli na radnicu občania s návrhom, že chcú ísť do petície, ktorá by podporila rekonštrukciu termálneho kúpaliska. Petícia by sa mala začať ešte v tomto týždni.

„Ak by investor odišiel, nielen pre Teplice, ale pre celý región by to znamenalo veľkú stratu, pretože by to bolo definitívne rozhodnutie o tom, že z kúpaliska Zelená žaba zostane iba ruina. Mesto by prišlo o veľmi významný prvok z hľadiska rozvoja cestovného ruchu,“ dodal Štefan Škultéty.

Kúpalisko je postavené na kopci nad Trenčianskymi Teplicami. Vzniklo v tridsiatych rokoch minulého storočia a táto funkcionalistická stavba je dielom brnianskeho architekta Bohuslava Fuchsa. Dnes je unikátom zapísaným v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR. Bazén je čiastočne vytesaný do skaly a od svojho vzniku až do roku 2000 ho napĺňali termálnou vodou z liečivého prameňa Sina. V roku 2000 bazén praskol a odvtedy je Zelená žaba zatvorená. V roku 2010 areál kúpil holding Synot, ktorý okrem 1,5 milióna eur z eurofondov chce investovať do opravy ďalších 5 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #trenčianske teplice #kúpalisko Zelená žaba