Zákopová vojna medzi Rybníčkom a poslancami pokračuje

Veto trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka v piatok prelomili poslanci mestského zastupiteľstva na mimoriadnom rokovaní. Minulý mesiac primátor odmietol podpísať uznesenie o zmene štatútu mesta, ktorá sa zaoberá činnosťou zástupcov Trenčína v spoločnostiach, kde má mesto majetkovú spoluúčasť.

25.04.2014 17:15
richard rybnicek Foto: ,
Richard Rybníček
debata (4)

Trenčianske zastupiteľstvo, v ktorom má väčšinu strana Smer, chce zmenou štatútu dosiahnuť, aby zástupcovia mesta informovali poslancov o dianí v týchto spoločnostiach a konzultovali s nimi svoj postup. Najdiskutovanejším príkladom je spoločnosť Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK), kde má Trenčín 42 percent akcií a v ktorej je predsedom predstavenstva trenčiansky primátor.

Poslanci tvrdia, že za celé roky nemajú informácie o tom, čo sa deje v tejto spoločnosti, a to aj napriek tomu, že v dozornej rade má mesto ďalšieho zástupcu, nezávislú odborníčku Máriu Kebískovú. Zastupiteľstvo ju preto odvolalo a na jej miesto navrhlo poslanca Pavla Kubečku (Smer).

„Sme presvedčení, že na to máme kompetencie, pretože zastupiteľstvo hospodári s majetkom mesta, mesto vlastní akcie a k nim sa viažu hlasovacie práva. Chceme vedieť, ako sa na rokovaniach hlasuje a kto tieto akcie reprezentuje. A pretože sme najväčší akcionár TVK, chceme, aby sme mali najväčšie slovo, aby sme dosiahli rozhodnutia v prospech občanov Trenčína,“ povedal poslanec Róbert Lifka (Paliho kapurková veselá politická strana), ktorý návrh na zmenu štatútu mesta predložil.

Podľa primátora si poslanci uzurpujú väčšie právomoci, než im určuje zákon a uznesenie vetoval preto, lebo bolo zmätočné, nevykonateľné a malo vážne právne nedostatky. Zatiaľ nie je rozhodnutý, či personálnu výmenu v dozornej rade TVK uskutoční.

„Je to odporúčací charakter, možno to budem akceptovať, možno nie, v tejto chvíli nevylučujem ani jednu možnosť. Informovať poslancov nemám problém, ale to čo odo mňa chcú je, aby som sa riadil uzneseniami zastupiteľstva pri výkone svojej funkcie v tejto súkromnej spoločnosti, v ktorej mesto nemá rozhodujúci vplyv. Chcú si uzurpovať, že mám postupovať podľa toho, čo oni príjmu. Je to absurdná situácia,“ povedal po skončení mimoriadneho rokovania mestského zastupiteľstva primátor Rybníček.

Podľa právnika Vladimíra Pirošíka, odborníka na komunálne právo, ide v tomto prípade o stret dvoch zákonov – verejného práva, teda zákona o obecnom zriadení, a práva súkromného, teda obchodného zákonníka. Je presvedčený, že v tomto spore majú pravdu poslanci.

„Právomoc schvaľovať reprezentanta mesta do dozorného orgánu obchodnej spoločnosti, ktorú mesto neovláda stopercentne, ale iba nejakým majetkovým podielom, patrí poslancom, nie primátorovi,“ zdôraznil Pirošík.

Poslanci po malých zmenách schválili nový návrh štatútu mesta. Rybníček sa vyjadril, že pravdepodobne bude vetovať aj ten, pretože je takisto zmätočný a nevykonateľný. Zákopová vojna medzi primátorom a poslancami tak bude v Trenčíne zrejme pokračovať aj naďalej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček