Po žiackom zápase v Richnave zbili hráčov aj rozhodcu

Žiacky futbalový zápas, v ktorom domáci z Richnavy v okrese Gelnica hrali proti rovesníkom z Nálepkova, sa skončil v sobotu bitkou. Na Spiši je to v priebehu niekoľkých týždňov už druhý zápas, ktorý bol poznačený násilím. A to všetko len preto, že si hostia "dovolili" vyhrať. Najviac si to odniesol rozhodca Tomáš Labaš, ktorého museli lekári ošetriť v krompašskej nemocnici.

27.04.2014 17:15
debata (101)

„Hneď po odpískaní konca zápasu som vyzval chlapcov, aby si podali ruky tak, ako je zvykom. No jeden z domácich hráčov buchol lakťom do brucha jednému z protihráčov. Hneď nato som mu dal červenú kartu,“ opisuje Labaš začiatok konfliktu.

To nemal robiť, lebo vzápätí niekoľko desiatok richnavských Rómov preskočilo oplotenie a začali na ihrisku biť nielen jeho, ale aj chlapcov z Nálepkova. Mladí hráči sa zachránili útekom do šatní, hoci niektorí z nich stihli schytať niekoľko úderov a kopancov.

Rozhodca to mal však poriadne nahnuté. „Utekal som aj ja, ale jedným kopom ma zrazili na zem. Našťastie sa mi aj napriek tomu podarilo vstať a ujsť. Ak by sa mi to nepodarilo, tak ma tam hádam kopú doteraz,“ hovorí rozochveným hlasom Labaš.

Jeho aj hráčov z Nálepkova sa síce snažili ochrániť členovia usporiadateľskej služby, kde boli aj Rómovia, no bolo ich málo. Krátko po bitke prišli na miesto tri policajné hliadky. Veľa práce nemali, keďže Rómovia sa rozutekali.

„Policajti síce prišli rýchlo, ale útočníci stihli utiecť. Napokon zobrali domáceho hráča, ktorý bitku vyprovokoval,“ dodal rozhodca. Momentálne je kvôli zraneniam, ktoré utŕžil, práceneschopný.

Bitka neostane bez ohlasu, keďže je podané aj trestné oznámenie. Polícia sa má k prípadu vyjadriť dnes, incidentom sa určite bude zaoberať aj Východoslovenský futbalový zväz. Pred mesiacom, 22. marca, sa odohrala podobná udalosť v Huncovciach, kde miestnych, ale aj hosťujúcich mladých futbalistov napadli Rómovia z neďalekej osady. Nepáčilo sa im, že ich deti musia odísť z ihriska, aby mohli futbalisti odohrať zápas.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Rómovia #bitka #spiš #násilnosti