Z Malinovského kasární sa stane multifunkčné centrum

Malinovského kasárne v Košiciach sa počas piatich rokov premenia na moderné multifunkčné centrum.

29.04.2014 14:30
Malinovského kasárne, kasárne, Košice Foto:
Malinovského kasárne v Košiciach sa zmenia na obchody, reštaurácie a byty.
debata

Roky chátrajúce stavby spolu s pozemkami predalo mesto spoločnosti INLOGIS, patriacej do skupiny HB Reavis, ktorá za areál ponúkla 5,5 milióna eur. Tá tam plánuje vybudovať obchodné prevádzky, reštaurácie, kultúrne a administratívne zariadenia a byty.

Košice dostali do verejnej súťaže o kasárne len dve ponuky. „Platná však bo­la iba jedna. Spĺňala všet­ky požadované ná­ležitosti, od pre­dloženia štúdi­e, jednotlivých  podkladov,  až po zloženie zábezpeky 500-tisíc eur na účet mesta. Komisia  preto vyhodno­tila ponuku a­ko víťaznú. Víťaz súťaže ponúkol  5,5 milióna eur, ďalších zhruba 2,5 milióna eur musí vynaložiť na sanáciu environmentálnej záťaže,“ povedala hovorkyňa košického magistrátu Martina Urik-Viktorínová. Predmetom súťaže bol vyše 4-hektárový pozemok s viac ako 20 budovami, ktoré ohraničujú ulice Moyzesova, Poštová, Kuzmányho a Pri jazdiarni.

Hlavným kritériom pri výbere víťaza bola podľa hovorkyne výška ponúknu­tej ceny, ďalším vypracovanie zámeru využitia areálu kasární podľa pre­dloženej urbanistickej štúdie.„Dlhé roky uzatvorený zabetónovaný areál má potenciál zmeniť sa na podobne atraktívne a zelené centrum, ako sa to podarilo v prípade kasární Kulturparku. Teším sa, že centrum nášho mesta sa rozšíri o ďalšiu modernú lokalitu atraktívnu na trávenie voľného času a na bývanie,“ zhodnotil výsledky súťaže primátor mesta Richard Raši.

Mesto podpíše zmluvu s víťazom súťaže až potom, keď dostane na účet zvyšných 5 miliónov eur. Peniaze, ktoré Košice získajú predajom kasární, použijú na zaplatenie záväzkov z minulosti.

Developerská spoločnosť HB Reavis je s výsledkom súťaže spokojná. „Víťazstvo potvrdilo, že HB Reavis patrí k lídrom developerského biznisu na Slovensku. Projekt Malinovského kasární našu pozíciu ešte posilní a je dôkazom, že sa chceme ďalej rozvíjať nielen v zahraničí, ale aj doma,“ povedal výkonný riaditeľ HB Reavis Slovakia Adrián Rác. Záujem investovať na východe krajiny podľa neho zároveň dokazuje, že Košice sú atraktívnou investičnou lokalitou. HB Reavis tak po Auparku, ktorý vybudovala na Námestí osloboditeľov v srdci Košíc, získal ďalšiu atraktívnu lokalitu.

"Multifunkčné centrum spolu so zrevitalizovaním zelene prinesie mestu nielen vytvorenie nových pracovných miest, ale najmä pridanú hodnotu a oživenie v súčasnosti opusteného areálu,“ dodal Rác. Celý projekt by mal stáť minimálne 150 miliónov eur.

Denník Pravda oslovil aj firmu TriGranit, ktorá predložila do súťaže druhú ponuku a doteraz mala vážny záujem o kúpu areálu bývalých Malinovského kasární. Dokonca existovali aj štúdie, no TriGranit sa nakoniec pripravil o víťazstvo tým, že nesplnil všetky kritériá. Predseda predstavenstva firmy Gábor Zászlós na otázku, prečo sa tak stalo uviedol, že sa k veci nebudú vyjadrovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #kasárne #bytový komplex