Areál nitrianskej univerzity zapísali medzi pamiatky

Ufo. Tak prezývajú nitrianski študenti Aulu maximu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Jej šošovkovitá kupola sa stala neprehliadnuteľným symbolom mesta pod Zoborom a spolu s celým univerzitným areálom ju čerstvo zapísali medzi národné kultúrne pamiatky.

06.05.2014 12:00
Nitrianska univerzita, Nitra, SPU, Slovenská... Foto: ,
Slovenská poľnohospodárska univerzita
debata (1)

Pre modernú architektúru z povojnového obdobia je to veľký úspech. Do „elitného klubu“ sa totiž zatiaľ nedostali ani také ikony ako budova Slovenského rozhlasu či Most SNP v Bratislave, čo je ďalšie také slovenské ufo.

Okrem univerzity je z obdobia modernizmu v zozname pamiatok zapísané už len Múzeum SNP v Banskej Bystrici a bratislavské krematórium.

Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v...
Slovenská poľnohospodárska univerzita
+9Areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity....

„S týmito povojnovými objektmi je to vždy veľmi problematické. Keď mnohé z nich vznikali, zničilo sa niečo staršie. Aj preto panuje veľa hlasov proti Mostu SNP, pretože kvôli nemu padlo celé podhradie. Slovenská poľnohospodárska univerzita však bola jednoznačne uznaná ako kvalitné architektonické dielo,“ naznačila Veronika Kapišinská z Pamiatkového úradu SR.

Vysokoškolský komplex SPU v Nitre bol postavený v rokoch 1961 až 1966 podľa projektu architektov Vladimíra Dedečka a Rudolfa Miňovského a už z diaľky budí pozornosť spomínanou Aulou maximou, kupolou s priemerom 36 metrov. Pojme 600 poslucháčov a jej klenbu tvoria dielce v tvare trojuholníkov.

„Ide o unikátne riešenie v takých veľkých rozmeroch na Slovensku a radí aulu medzi vrcholné inžinierske a architektonické diela. Pri jej výstavbe boli použité aj ďalšie moderné technológie ako dvojtraktový vákuový skelet či horizontálne konštrukcie Simplex-Record, umožňujúce vedenie inštalácií na ktoromkoľvek mieste stavby. Architekti pre tútu stavbu navrhli aj 120 centimetrov široký okenný modul, ktorý bol zaradený do typizačného zborníka vysokoškolských stavieb a použil sa neskôr aj na ďalších budovách,“ uviedla Renáta Chosraviová, šéfredaktorka redakcie SPU. Dodala, že zahraničné návštevy sú očarené aj unikátnou akustikou auly.

Inšpiráciu hľadala dvojica architektov Dedeček a Miňovský až za Atlantickým oceánom. Podobnosť možno nájsť v radnici v Toronte od architekta V. Rewalla či v projekte mesta Brazília od O. Niemeyera a L. Costu.

Trojuholníky sa objavujú aj v konštrukcii... Foto: Andrej Barát, Pravda
Nitrianska univerzita, Nitra, SPU, Slovenská poľnohospodárska univerzita Trojuholníky sa objavujú aj v konštrukcii šošovkovitej kupoly Auly maximy.

„Riešenie kupoly z tenkostenných prefabrikátov, ktoré sú v interiéri odhalené vo svojej konštrukčnej estetike, je príbuzné dielu talianskeho tvorcu P. L. Nerviho, napríklad Palazzetto dello Sport v Ríme. Prvok atypicky tvarovaných pilierov obiehajúcich po obvode hlavného bloku s aulou či rytmus okenných tabúľ sa blíži až k citácii Niemeyerovho Národného kongresu v novej Brazílii. Ak porovnávame obdobie vzniku spomínaných zahraničných diel s Dedečkovou a Miňovského realizáciou, jednoznačne môžeme hovoriť o nespornej aktuálnosti a špičkových medzinárodných kvalitách nitrianskeho areálu vo svetovom merítku,“ uvádzajú pamiatkari vo svojom rozhodnutí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #pamiatka #Nitrianska univerzita #národná kultúrna pamiatka