Dopravná značka zrušila nové pracovné miesta v Humennom

V Humennom už vedia, aké problémy vie narobiť jedna dopravná značka. Pre ňu hrozilo, že o prácu príde 500 ľudí zamestnaných v talianskej firme Oldrati, čo sa síce podarilo odvrátiť, mesto však prišlo o 150 miest, ktoré namiesto v Humennom spoločnosť vytvorila v inej krajine.

07.05.2014 07:00
dopravná značka Foto: ,
K firme Oldrati kamióny pre zákazovú značku odbočiť nemôžu.
debata (31)

Značku, ktorá zakázala odbočovať na prístupovú cestu do podniku nákladiakom dlhším ako deväť metrov, osadili po sťažnosti jedného z obyvateľov domov v jej blízkosti. Ten tvrdil, že komunikácia nespĺňa technické parametre pre takéto vozidlá. Inštalovaním značky sa však podľa šéfa odborov v Oldrati Ladislava Vinklera skomplikovalo zásobovanie podniku.

Rodina Oldrati to považuje za zabraňovanie vy­konávania obchod­nej činnosti v tomto regióne, povedal prokurista podniku Alessander Calegari. „Zastávame stanovisko, že seriózna firma tohto významu sa nemôže s­tať predmetom osobných, politických či iných sporov. Bol ignorovaný ve­rejný dosah, poš­kodenie našej ob­chodnej spoločnosti a tiež bránenie práv občanov,“ dodal Calegari.

Firma sa podľa neho cítila v boji o svoje práva a práva zamestnancov osamotená, pretože od marca, keď značka pribudla, pociťovala nezáujem štátnych orgánov konať. Ako dodal Vinkler, mesto a príslušné úrady nekonali hneď, ako situácia vznikla.

Firma preto nahlásila na Úrad práce v Humennom koncom apríla hromadné prepúšťanie. Potvrdila to aj hovorkyňa úradu Miroslava Hiľovská. „Problém, ktorý danú situáciu zapríčinil, je v štádiu riešenia,“ spresnila. Dodala, že úrad práce je v kontakte so zamestnávateľom a pripravuje spoločné stretnutie zástupcov inštitúcií kompetentných na riešenie danej situácie. Prepúšťanie v Oldrati by ešte viac zhoršilo situáciu v okrese, kde miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla 17,61 percenta.

Do rokovania so spoločnosťou Oldrati už vstúpilo aj mesto Humenné, i keď značka je umiestnená na ceste III. triedy, ktorej správcom je Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja. Primátorka Jana Vaľová navrhla, aby mohli kamióny odbočiť aspoň v určitých hodinách počas týždňa, ale nie cez víkend, čo neprešlo. Našlo sa však iné riešenie. Podľa vedúceho odboru dopravy a cestných komunikácií Obvodného úradu v Humennom Petra Soleja k značke zakazujúcej odbočenie pribudne tabuľka, kde bude nápis „okrem dopravnej obsluhy“.

To znamená, že výnimku budú mať nákladné autá smerujúce do areálu firmy Oldrati. „Tabuľku osadíme počas niekoľkých dní,“ vysvetlil Solej. Podľa neho má už podnik pripravenú aj úpravu prístupovej komunikácie, aby vyhovovala parametrom.

Firma Oldrati zatiaľ od Obvodného úradu v Humennom nedostala žiadne oficiálne oznámenie, no toto rozhodnutie vítajú. „Sme presvedčení, že zlepší ďalšie vzájomné vzťahy s miestnymi inštitúciami a očakávam pozitívne riešenie v prospech zamestnancov našej spoločnosti,“ komentoval situáciu Calegari.

Kedy stiahnu avizované hromadné prepúšťanie, však nepovedal. Firma Oldrati preinvestovala za desať rokov pôsobenia v Humennom jedenásť miliónov eur bez pomoci od štátu. Patrí medzi popredných výrobcov tesnení pre popredných výrobcov elektrospotrebičov či niektoré automobilky.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Humenné #dopravná značka