Študenti v Rimavskej Sobote si pamiatku spolužiaka uctili krvou

Gymnázium Ivana Kraska v Rimavskej Sobote, ani jeho študenti stále nezabudli na svojho bývalého spolužiaka a študenta Martina Sucháča, ktorý skonal pred deviatimi rokmi po ťažkej chorobe.

07.05.2014 13:15
Kvapka krvi Martinka Sucháča, Rimavská sobota,... Foto: ,
Študenti nezabudli na svojho bývalého spolužiaka Martina Sucháča, ktorý skonal pred deviatimi rokmi.
debata

V čase, keď mal so svojimi spolužiakmi maturovať a chystať sa na vysokú školu, na ktorú bol už prijatý. Túto stredu, v deň výročia poslednej rozlúčky s Martinom, zorganizovali v gymnáziu Kvapku krvi Martinka Sucháča, ktorou chcú pomôcť iným mladým ľuďom, ktorí sú chorí a potrebujú najvzácnejšiu tekutinu.

Martin Sucháč bol podľa spomienok riaditeľa gymnázia Jána Čemana šikovný a obľúbený študent, ktorý túžil po práci s kamerou. Vďaka svojmu talentu bol ešte pred maturitou prijatý na Vysokú škulu múzických umení a tešil sa na budúcnosť.

„Žiaľ, všetko zmenila choroba. Martinko raz neprišiel do školy a od jeho rodičov som sa dozvedel o zákernej chorobe. Jeho spolužiaci vtedy iniciovali odber krvi pre Martinka, no život mu to žiaľ nezachránilo. Martinko skonal 4. mája 2005 a 7. mája sme sa s ním rozlúčili naposledy. V čase, keď jeho spolužiaci odchádzali na akademický týždeň,“ spomína Čeman.

Už rok nato založili rodičia Martina Sucháča nadáciu na pomoc mladým zdravotne postihnutým ľuďom, ktorých príbuzní nemajú dosť peňazí na zaplatenie nákladnej liečby.

V deň výročia poslednej rozlúčky s Martinom... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Kvapka krvi Martinka Sucháča, Rimavská sobota, študenti, gymnázium, krv, darovanie krvi, V deň výročia poslednej rozlúčky s Martinom zorganizovali v gymnáziu Kvapku krvi Martinka Sucháča.

Pomáhať ľuďom, ktorí sú chorí a potrebujú najvzácnejšiu tekutinu sa rozhodli aj v škole, ktorú Sucháč navštevoval. Vlani sa v gymnáziu rozhodli zaviesť tradíciu odberov krvi, ktorú so súhlasom rodičov darujú študenti, no aj profesori a ďalší darcovia.

„Vlani darovalo krv vyše tridsať dobrovoľných darcov. Myšlienku podporil jeden z najznámejších darcov od nás, pán Jozef Pupala, ktorý daroval krv už takmer 180-krát. V týchto dňoch sme zorganizovali druhý ročník Kvapky krvi Martinka Sucháča. Akcia sa konala túto stredu od deviatej hodiny ráno a do poludňajších hodín a v rámci nej darovalo krv takmer tridsať darcov,“ informoval riaditeľ gymnázia Čeman.

Pamiatku obľúbeného študenta si škola a študenti pripomenú aj ďalším podujatím. V piatok 23. mája sa na umelom trávniku pri rimavskosobotskom gymnáziu uskutoční turnaj v minifutbale. Okrem organizátora sa ho zúčastnia aj študenti  z Lučenca, Tornale, Revúcej, Veľkého Krtíša i gymnazisti z maďarského mesta Eger.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #krv #Rimavská Sobota