Boje v hlavnom meste pripomenuli 69. výročie mieru

Simulované boje za oslobodenie Bratislavy spod fašistickej nadvlády sa tento rok rozozneli už po piaty raz, tretíkrát priamo v hlavnom meste. Ohlušujúci rachot striel z pušiek a kanónov sa rozliehal úzkymi uličkami centra metropoly a prilákal množstvo divákov.

08.05.2014 15:30
oslobodenie bratislavy, historicke ukazky... Foto: ,
Rekonštrukcia bojov za oslobodenie Bratislavy.
debata (5)

Bratislavský Klub vojenskej histórie Carpathia opäť zorganizoval 8. mája, v Deň víťazstva nad fašizmom, ukážku stretu nemeckého Wehrmachtu a Červenej armády. Akcia nazvaná „Bratislava 1945, boje v meste“ priblížila udalosti z konca druhej svetovej vojny.

Po vlaňajšom „oslobodení“ historickej budovy Slovenského národného divadla sa teraz organizátori rozhodli presunúť rekonštrukciu bojov na Primaciálne námestie a Uršulínsku ulicu. Priestor zaplnili desiatky účinkujúcich v dobových uniformách s historickou bojovou technikou vrátane obrnených vozidiel a delostrelectva.

Rekonštrukcia bojov Wehrmachtu a Červenej armády.
Rekonštrukcia bojov Wehrmachtu a Červenej armády.
+15Rekonštrukcia bojov Wehrmachtu a Červenej armády.

Rekonštrukcia vojnových bojov priamo v centre mesta je unikát. Mundúry i zbrane všetkých aktérov akcie boli do detailov autentické, reprodukované ruchy z frontu i zvuky streľby so slepými nábojmi a bojové pokriky dokresľovali atmosféru. Aj keď bol hluk značne poddimenzovaný oproti skutočnému bojovému rachotu, námestím sa streľba z kanónov šírila s veľkou intenzitou.

Hraná ukážka bola podľa Petra Velčického z Carpathie divadlom v meste. „Je tu veľmi pekná kulisa Primaciálneho námestia, na ktorom nie sú rušivé moderné prvky. Preto aj celá rekonštrukcia bojov je autentická a približuje sa tomu, čo sa tu skutočne mohlo odohrať v apríli 1945,“ vysvetlil. „Samotný scenár bojov je mozaikou viacerých ukážok. Zahŕňa scénu s ostreľovačom, ústup nemeckých vojakov a záverečný útok Červenej armády,“ priblížil Velčický.

„Koncepcia ukážok bojov sa pripravuje a nacvičuje dopredu, medzi slovenskými, českými a maďarskými klubmi vojenskej histórie funguje spolupráca,“ povedal Peter Velčický. Podobné boje tak spoločne oživujú aj v Česku, Poľsku, Maďarsku či Slovinsku.

Tento rok v apríli zorganizoval Klub vojenskej histórie Carpathia ukážku bojov aj v katastri obcí Ivanka pri Dunaji a Bernolákovo. Tisíce návštevníkov sledovali jedinečnú rekonštrukciu stretu vojsk s dvoma stovkami účinkujúcich s bojovou technikou vrátane obrnených vozidiel, tankov a delostrelectva. Oblohou sa preháňali skutočné lietadlá, ktoré dotvárali hodnovernú vojnovú atmosféru a navodzovali dojem nepriateľských náletov a súbojov.

1. apríla 1945 ruský maršal Malinovský oslobodil Trnavu a potom sa obrátil na juhozápad k Bratislave. V hlavnom meste, ktoré bolo počas vojny mimo hlavnej línie bitiek, sa pri jeho oslobodzovaní v rámci Bratislavsko-Brnenskej operácie zviedli najväčšie boje v Rači, Petržalke či na Záhradníckej ulici. Ustupujúca nemecká armáda stihla 3. apríla zničiť Starý most. Po piatich rokoch bojov však Wehrmacht už nemal pôvodnú silu, svoje pozície v Bratislave bránil len chabo, a tak sa metropolu podarilo Červenej armáde oslobodiť už 4. apríla.

Rekonštrukcia bojov za oslobodenie Bratislavy. Foto: Ivan Majerský, Pravda
oslobodenie bratislavy, historicke ukazky bojov, vojak, svetova Rekonštrukcia bojov za oslobodenie Bratislavy.

Fiktívne boje podľa Petra Velčického oživujú významné udalosti nedávnych dejín, a tak zároveň pripomínajú aj úctu voči obetiam vojny. Majú byť mementom, aby sa najstrašnejší vojnový konflikt v našich dejinách už nikdy nezopakoval. „Trpeli tu vojaci i obyvatelia mesta,“ hovorí. Pri oslobodzovaní hlavného mesta padlo približne 740 sovietskych a rumunských vojakov, asi 470 nemeckých a maďarských príslušníkov armády a zahynulo viac než sto civilných obyvateľov. Zároveň sú podľa Velčického takto podané fakty zaujímavejšie aj pre mladých a ľahšie ich pochopia plasticky vykreslené, ako keď o nich len čítajú z kníh.

Návštevníci podujatia „Bratislava 1945, boje v meste“ si pred ukážkou bojov mohli na Hlavnom námestí zblízka prezrieť aj historickú techniku, obrnené a štábne vozidlá, motorky alebo delá, ktoré používali armády počas vojny. Boli to originály z druhej svetovej vojny alebo verné repliky. Vystavené exponáty sú vlastníctvom zberateľov z klubov vojenskej histórie zo Slovenska a Českej republiky. Medzi najcennejšie patrili nemecké štábne vozidlo z roku 1938 a americký džíp, ktorý používala aj vtedajšia Červená armáda. Záštitu nad celým podujatím prevzal primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #druhá svetová vojna #Deň víťazstva nad fašizmom