Do ilavskej nemocnice už opäť jazdia sanitky

Situácia v ilavskej nemocnici sa vrátila do normálneho režimu. Od začiatku mája už na tunajšie interné oddelenie vozia sanitky pacientov, čo doteraz nebolo možné pre nedostatok lekárov na oddelení.

09.05.2014 17:31
Ilava, nemocnica Foto: ,
Ilavská nemocnica už opäť funguje v normálnom režime, ľudia si vydýchli.
debata (1)

„Ústavnú pohotovostnú službu od 1. mája zabezpečujeme nepretržite 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Znamená to, že prijímame všetkých urgentných pacientov dovozených na oddelenie sanitkami rýchlej zdravotnej pomoci a rýchlej lekárskej pomoci,“ povedal Juraj Beďatš, riaditeľ NsP Ilava.

Nemocnici sa podarilo stabilizovať počet zamestnancov a prijať nových lekárov. Podľa Beďatša má NsP teraz dostatočný počet lekárov a ostatného zdravotného personálu na to, aby mohla fungovať nepretržite. Lôžka, ktoré nemocnica dočasne nevyužívala, už opäť slúžia pacientom.

Mesiace, počas ktorých ilavská nemocnica fungovala v obmedzenom režime, pocítili okolité väčšie zdravotnícke zariadenia v Považskej Bystrici a Trenčíne. V oboch výrazne pribudlo pacientov. Vývoj v ilavskej nemocnici zatiaľ hodnotia veľmi opatrne. Podľa Lucie Mizerákovej z Fakultnej nemocnice v Trenčíne sa na ich internom oddelení od začiatku mája znížil počet pacientov z okresu Ilava, ale dodala, že je priskoro sa k situácii vyjadrovať. Podobný názor má aj riaditeľ považskobystrickej nemocnice.

„Je to príliš krátke obdobie, aby sa to dalo vyhodnotiť. Ale určite je to odľahčenie, keď sanitky vozia pacientov aj do Ilavy, naša nemocnica to len privítala. Uvidíme, ako bude pokračovať ďalší vývoj,“ povedal Peter Rendek, riaditeľ NsP v Považskej Bystrici.

Oslovení pacienti ilavskej nemocnice sa zhodli v tom, že obyvateľom celého regiónu by sa veľmi skomplikoval život, keby nemocnica mala obmedziť svoje služby alebo z nejakého dôvodu zaniknúť. Zlé by to bolo najmä pre ľudí zo vzdialenejších obcí, ktorí sa ako-tak dopravia do Ilavy, ale nechcú si ani predstaviť, že by potom mali s chorobou cestovať ďalších 20 – 25 kilometrov do Trenčína či Považskej Bystrice.

„Nemocnice v Považskej Bystrici alebo Trenčíne pre nás nie sú zaujímavé, lebo sú vzdialené. Som šťastná, že nemocnica v Ilave funguje, pretože vždy mala dobrú povesť. Tu som rodila, tu mi operovali manžela,“ vraví Ľudmila Vrábľová z Ladiec.

Aj podľa Tibora Rooba z Ilavy by bolo nešťastím prísť o tunajšiu nemocnicu. Tých, čo majú auto, by sa to až tak nedotklo, ale pre starších ľudí a pre deti by dochádzanie do vzdialených nemocníc bolo zložitejšie.

„Mňa mrzí hlavne detská pohotovosť, tá je až v Dubnici nad Váhom, ale iba do 22. hodiny, potom treba cestovať do Trenčína. Som zo Zliechova, to je 20 kilometrov do Ilavy a keď mám ísť ďalších 20 kilometrov do Trenčína, je to dosť. Pohotovosť by mala byť v Ilave, tak ako to tu kedysi fungovalo,“ dodala Mariana Daňová, matka dvoch detí.

Nemocnica v Ilave, ktorá pôsobí pre spádovú oblasť s približne 90 tisícmi obyvateľov, prešla v posledných rokoch radikálnymi zmenami. Postupne v nej zanikli viaceré oddelenia, vlani tu skončila pôrodnica. Zároveň so zrušením pôrodnice sa však znásobil počet lôžok na oddelení dlhodobo chorých, z pôvodných 28 je tu teraz 72 lôžok.

Nemocnica sa chce špecializovať na zdravotnícke služby, ktoré v kraji chýbajú. V súčasnosti je tu oddelenie dlhodobo chorých a interné oddelenie, chirurgická a gynekologická jednodňová zdravotná starostlivosť. Tento stav by mal byť finálny, podľa Juraja Beďatša by nemocnica mala takto pokračovať do budúcnosti.

V NsP Ilava sa situácia skomplikovala na sklonku minulého roka, keď z interného oddelenia odišlo viacero lekárov. Oddelenie mohlo fungovať len v obmedzenom režime, sanitky sem prestali voziť pacientov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #lekári #Ilava #sanitky