Bratislavská Tržnica na Trnavskom mýte v júni ožije umením

Bežný nákup zeleniny či ovocia sa v priestoroch bratislavskej Tržnice na Trnavskom mýte premení počas júna na nevšedný zážitok. Viac než sto umelcov zo Slovenska, Čiech a ďalších krajín sa tam predstaví na unikátnom podujatí Tutti Frutti ‒ festival súčasného umenia a kultúry.

12.05.2014 15:15
Tutti Frutti, festival, tržnica, Trnavské mýto,... Foto:
Tržnica na Trnavskom mýte sa v júni stane aj kultúrnym priestorom.
debata

Inštalácie, performancie, happeningy, koncerty, prednášky, diskusie, workshopy, tanečné vystúpenia, divadlo, premietania ‒ to všetko budú môcť návštevníci tržnice zažiť od 28. mája do 30. júna 2014.

Festival reaguje na fenomén tržnice v dnešnom meste, ako aj na ikonickú architektúru Tržnice na Trnavskom mýte od významného slovenského architekta Ivana Matušíka, na jej dôležitú funkciu v meste a aktuálny stav.

Tutti Frutti ‒ festival súčasného umenia a kultúry
Priestory Tržnice na Trnavskom mýte
+9Tržnica zvnútra

Prináša do nej nové impulzy v podobe diel súčasného umenia od domácich i zahraničných autorov, ušitých na mieru priestoru tejto tržnice. Mnohé z diel sú založené na vzájomnej interakcii a participácii predajcov i návštevníkov.

Festival sa uskutoční počas plnej prevádzky tržnice, čím poskytne jedinečnú príležitosť zažiť umenie v podnetnom kontexte verejného priestoru, mimo tradičných galérií.

Performancie a site-specific diela vo verejnom priestore

V expozícii diel súčasného umenia, vystavenej počas celého festivalu, uvidia diváci napríklad diela Ilony Németh, Davida Černého, Klaudie Kosziby, Britt Boutros Ghali, Jiřího Davida, Erika Sikoru, Evy Filovej, Jána Vasilku, Mareka Jarottu, Tamary Moyzes, Doroty Sadovskej, Erika Bindera, Mareka Kvetana a mnohých ďalších.

Tutti Frutti ‒ festival súčasného umenia a kultúry
Tutti Frutti, festival, tržnica, Trnavské mýto, Bratislava Tutti Frutti ‒ festival súčasného umenia a kultúry

Výnimočné zážitky poskytnú performancie, počas ktorých sa návštevníci budú môct stať priamymi účastníkmi diel Kateřiny Šedej a umeleckej skupiny Batežo Ka Mikilu, Marianny Mlynárčikovej a Zuzany Janečkovej, Dariny Alster, Františka Kowolowského, Veroniky Bromovej, Jiřího Surůvky, Daniely Krajčovej a Zsofie Szemzo, a ďalších súčasných umelcov.

Návštevníci si tiež vypočujú špeciálnu skladbu zvukového umelca Jonáša Grusku, skomponovanú pre charakteristické červené ventilačné rúry Tržnice na Trnavskom mýte, uvidia filmy Anabely Žigovej a Veroniky Obertovej, a stretnú sa s interaktívnymi dielami Jířiho Černického, Aleny Kupčíkovej a Viliama Slaminku.

Koncerty, divadlo, workshopy

Okrem zvukových inštalácií rozozvučia tržnicu aj hudobné skupiny Lyngam Orchestra, Čan­kišou, Jamadan a ďalšie.

Súčasný tanec prinesú Divadlo Bardo a David Synák. Kto rád tvorí, bude môcť maľovať s Ateliérom Purpur alebo si vyskúšať žonglovanie, vzdušnú akrobaciu a klauniádu so zoskupením školy nového cirkusu CirKus-Kus.

Súčasťou dramatického programu bude aj Perské pásmo tanečných súborov Rahat Lukum a Zephyr.

Prednášky, diskusie, aktivizmus

Študenti Fakulty architektúry STU počas festivalu prispejú k prebiehajúcemu výskumu priestoru tržnice a predstavia projekty zamerané na jej premeny ako atraktívneho miesta pre predajcov i nakupujúcich.

V programe sú pripravené aj aktivity, ktoré reflektujú dianie v meste, architektúru a ekológiu, ako napríklad vystúpenie Kurta Gebauera o fenoméne mestského záhradničenia, alebo vlastivedné prechádzky M_P_ BA.

V rámci diskusného fóra vystúpi napríklad aj prorektor VŠVU Jozef Kovalčík, filmový kritik Peter Konečný a ďalší.

Projekt Tutti Frutti ‚rozšíri sortiment‘ tržnice

Podujatie Tutti Frutti vytvára priestor pre dočasné intervencie, zamerané na testovanie participatívnych a kolaboratívnych princípov vo verejnom priestore tržnice. Prostredníctvom kultúrnych aktivít a projektov chce festival upriamiť pozornosť odbornej aj laickej verejnosti k tomuto výnimočnému miestu, jeho pozícii a funkcii v priestore mesta.

Tržnica Foto: Braňo Bibel
Tutti Frutti, festival, tržnica, Trnavské mýto, Bratislava Tržnica

Názov podujatia ironickým a hravým spôsobom odkazuje nielen na pôvodnú funkciu tržnice ako „paláca“ ovocia a zeleniny, ale aj na diverzitu činností a aktivít, ktoré rozšíria a obohatia ponúkaný sortiment.

Projekt sa realizuje v spolupráci s Mestskou časťou Bratislava–Nové Mesto a EKO-podnikom verejnoprospešných služieb, ktorý je správcom tržnice. Cieľom festivalu je ukázať tržnicu v novom svetle a predstaviť ju ako miesto s veľkým potenciálom pre sociálny, ekonomický a kultúrny rozvoj mestskej časti.

Kompletný program festivalu nájdete na stránkach: www.tuttifrutti-festival.sk na Facebooku.

O Tržnici na Trnavskom mýte

Tržnica slúži svojmu pôvodnému účelu od svojho otvorenia v roku 1983 a je miestom pravidelných nákupov Bratislavčanov. Okrem čerstvého ovocia, zeleniny, pečiva, mliečnych, mäsových výrobkov a rýb, tu ľudia navyše nájdu aj služby – opravovňu obuvi, krajčírstvo, kľúčovú službu či kaderníctvo.

Mnohí predajcovia tu majú svoje predajné miesta už desaťročia, poznajú svojich zákazníkov a tí za nimi pravidelne chodia do tržnice.

Tržnica je výnimočná aj svojou architektúrou. Významnému slovenskému architektovi Ivanovi Matušíkovi, ktorý budovu projektoval, sa v budove tržnice podarilo skĺbiť špecifické požiadavky prevádzky s dobovou estetikou viditeľných rozvodov vzduchotechniky v architektonickom štýle „high-tech“, ktorý vo svete preslávila stavba Centre Pompidou v Paríži.

Z pohľadu histórie architektúry patrí tržnici miesto medzi stavbami, ktoré reprezentujú dobu svojho vzniku a zároveň aj ducha špičkovej svetovej architektúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kultúra #umenie #tržnica