Trenčianski poslanci chcú odvolať Rybníčka z vodární

Odvolanie trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka z funkcie predsedu predstavenstva spoločnosti Trenčianske vodárne a kanalizácie schválili v utorok poslanci mestského zastupiteľstva. Ich rozhodnutie bude primátor vetovať.

20.05.2014 16:38
debata

Trenčianske vodárne a kanalizácie (TVK) združujú 56 miest a obcí, ktoré do nej vložili svoju vodárenskú a kanalizačnú infraštruktúru. Najväčší podiel v spoločnosti, vyše 43 percent akcií, má v nej mesto Trenčín, a tak jeho primátor je už tradične predsedom predstavenstva. Teraz poslanci navrhli do tejto funkcie svojho kolegu Tomáša Vaňa. S návrhom prišiel poslanecký klub strany Smer, ktorá má v trenčianskom zastupiteľstve väčšinu. Jeho členovia tvrdia, že odvolanie Rybníčka je dôsledkom toho, že s nimi odmieta komunikovať a informovať ich o tom, čo sa v TVK deje. Poukazujú najmä na to, že Rybníček spolu s ďalšími členmi predstavenstva rozviazal zmluvu s Trenčianskou vodárenskou spoločnosťou (TVS), ktorá sa stará o prevádzku vodovodov a kanalizácií.

„Tri roky to vedel, a nepovedal nám nič. Nedozvedeli sme sa od neho, že v októbri 2013 bola vypovedaná zmluva s TVS. Od novembra tohto roku sa už bude TVK starať o prevádzku sama, a my nevieme, ako to bude fungovať, aký je podnikateľský zámer, ako to bude financované. Zo zákona máme zabezpečiť zásobovanie vodou, a preto chceme vedieť, ako to bude fungovať po 1. novembri,“ povedal predseda poslaneckého klubu Smer Daniel Beníček, ktorý návrh na odvolanie Rybníčka predložil.

Podľa Evy Balážovej, predsedníčky Asociácie komunálnych ekonómov, si treba takýto krok dobre zvážiť, pretože v budúcnosti pôjde o veľké prostriedky, ktoré bude potrebné investovať do vodovodov a kanalizácií.

„Treba si to dobre premyslieť, pretože to môže slúžiť ako časovaná bomba, ak potrubie nie je v dobrej kondícii,“ dodala Eva Balážová.

Richard Rybníček sa bráni, že len realizoval to, o čom bývalé vedenie Trenčianskych vodární a kanalizácií rozhodlo už pred piatimi rokmi. Celý návrh na odvolanie považuje za politický cirkus, ktorý nič na situácii nezmení.

„Do Bruselu sa poslala žiadosť o peniaze, v ktorej stojí, že TVK si bude prevádzkovať vodu sama. To je podmienka, na základe ktorej sme získali 60 miliónov eur, teda vyše 80 percent nákladov na realizáciu projektu. Podanie na moje odvolanie vetujem, nehovoriac o tom, že je právne mizerne pripravené. O tom, kto bude predsedom predstavenstva TVK nerozhoduje mestské zastupiteľstvo, ale valné zhromaždenie. Som presvedčený, že starostovia a primátori, ktorí sú akcionári TVK, takýto hlúpy návrh určite odmietnu,“ povedal trenčiansky primátor.

Napäté vzťahy medzi primátorom a zastupiteľstvom bolo cítiť krátko po voľbách. Neskôr prerástli do otvoreného nepriateľstva. Na jednej strane primátor odvolával viceprimátorov z radov Smeru, poslanci sa mu zase odplácali napríklad tým, že ho prinútili uzatvárať civilné sobáše, čomu sa ako hlboko veriaci vyhýbal. Nedávno zase odvolali doterajšiu zástupkyňu mesta v dozornej rade spoločnosti TVK a nahradili ju poslancom Pavlom Kubečkom zo Smeru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Richard Rybníček