Župa platí ďalšie Kotlebove noviny

Hanlivé výrazy na Rómov, pochvalné reakcie na Tisa a zviditeľňovanie aktivít banskobystrického župana Mariana Kotlebu. Toto všetko si môžu prečítať obyvatelia kraja v najnovších novinách pod názvom Bystrický kraj.

21.05.2014 14:00
debata (19)

Ich tlač a distribúciu zaplatila župa. Vydanie týchto novín nezastavil ani nesúhlas poslancov, ani polícia, ktorá pri prešetrovaní župného mesačníka Náš kraj skonštatovala, že trestné stíhanie voči vydavateľovi nezačne.

Noviny, ktoré vyšli v náklade takmer 240-tisíc kusov, v týchto dňoch dostávajú zadarmo obyvatelia Banskobystrického kraja do schránok. Nápadne sa svojím výzorom podobajú mesačníku Náš kraj, nemajú však uvedeného vydavateľa ani tiráž. Pod hlavičkou je napísané, že ide o propagačno-informačný materiál Banskobystrického samosprávneho kra­ja.

Hovorca župy Miroslav Belička potvrdil, že na jeho vydanie išli peniaze samosprávneho kraja. „Je financovaný z prostriedkov predsedu BBSK na prezentáciu samosprávneho kraja,“ uviedol. Župa zaň zaplatila viac ako 5-tisíc eur. „Tlač bola zabezpečená za 2 970 eur z prostriedkov samosprávneho kraja na propagačné materiály. Distribuovaný je za 2 165,80 eura z prostriedkov bežných výdavkov na poštovné,“ spresnil Belička.

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Kotleboviny.

Články opäť vyzdvihujú aktivity Kotlebu, pri jeho mene je opakovane uvedená jeho strana. Okrem iného prinášajú informácie zo stretnutia so starostami Breznianskeho okresu a hanlivé výrazy na Rómov. Vo zverejnenom liste poslancom BBSK „obyvateľka kraja“ vyjadruje Kotlebovi vďaku za predchádzajúce číslo Nášho kraja, že „konečne vyšiel slobodne na Slovensku časopis s takýmto obsahom“ a že „Dr. Tiso patrí medzi prvých zakladateľov slobodného Slovenského štátu, takže ho treba oslavovať.“

Belička trvá na tom, že ide o materiál, ktorý informuje o dianí v kraji, o obciach a ich problémoch, píše sa v ňom o školách, eurofondoch.

Propagačné noviny pobúrili Františka Kána, starostu Bacúcha, kde sa konalo stretnutie so starostami Breznianskeho okresu. „Dištancujem sa od vyjadrení predsedu BBSK v propagačnom článku Chránime slušných ľudí s hanlivými výrazmi na adresu rómskych spoluobčanov z Horehronia a niektorých poslancov BBSK, pretože naše problémy si budeme riešiť len v súlade so zákonmi,“ uviedol.

Rozhorčenie neskrývajú ani župní poslanci. Podľa nezávislého poslanca Ľubomíra Motyčku „Je to ďalšie zneužitie peňazí na ideologickú prácu. Budeme sa radiť, čo sa s tým dá urobiť,“ povedal. Rovnaký názor má aj Ľubica Laššáková (Smer-KDH). „Zneužil peniaze občanov, určené na iné účely. Toto v žiadnom prípade nemôže nikto považovať za propagačný materiál samosprávneho kraja,“ uviedla.

Obsahom župných novín Náš kraj sa zaoberala z vlastnej iniciatívy Okresná prokuratúra v Banskej Bystrici, ktorá ho postúpila na ďalšie konanie polícii pre podozrenie z prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. Preverovanie sa už skončilo.

„Na základe odborného vyjadrenia, zadovážených dôkazov a vzhľadom na to, že v danom prípade neboli naplnené zákonné znaky skutkovej podstaty uvedeného prečinu, vyšetrovateľ vec odmietol, pretože nie je dôvod na začatie trestného stíhania,“ zdôvodnila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Bystrický kraj