Dve školy v Banskej Bystrici zrušili náhle a bez varovania

Banská Bystrica bude mať o dve základné školy menej. Rozhodnutie poslancov o ich zrušení prišlo nečakane. Učitelia, rodičia aj niektorí poslanci zostali šokovaní. V oboch školách na jar urobili zápis prvákov, deň pred rokovaním poslancov sa v nich dokonca konalo výberové konanie na ich riaditeľov. O tom, čo sa chystá, nemali ani tušenie.

22.05.2014 16:00
škola, Banská Bystrica, žiaci Foto: ,
Rodičia, žiaci a učitelia Základnej školy J. Bakossa v Banskej Bystrici sa o zrušení ich školy dozvedeli náhodou.
debata (6)

Návrh na zrušenie Základnej školy Jána Bakossa a málotriedky v mestskej časti Šalková od septembra do programu poslanci zaradili až v poslednej chvíli, v deň rokovania. „Dozvedeli sme sa o tom len náhodou. Prišiel kolega, že mu volal jeden z poslancov, že nás idú rušiť. Je to šok a arogancia, pretože v hre je 250 detí a ich rodičov a nikto nemal záujem im povedať, čo idú robiť,“ hovorí rozhorčene riaditeľka Bakossovej školy Margita Karaková.

Zaskočená zostala aj riaditeľka málotriedky v Šalkovej, do ktorej chodí 25 detí, Elena Babicová. „Prišlo to ako blesk z jasného neba, neboli ani len náznaky, že sa niečo takéto chystá. Je to nefér predovšetkým voči deťom, rodičom, ale aj samotným učiteľom,“ dodáva znechutene.

Ani rodičia sa ešte nedokážu z toho šoku spamätať. „Vlani nám sľúbili, že škola ešte zostane, a ak by sa predsa mala rušiť, pôjde postupne do útlmu. Z tohto, čo urobili, som znechutená,“ povedala členka rady školy a rodičovskej rady ZŠ J. Bakossa Jana Odrobiňáková.

Mária Randová, ktorej dve deti chodia do školy v Šalkovej, sa o jej zrušení dozvedela náhodou večer po zastupiteľstve. „Bol to nesmierny šok a rana do chrbta bez akéhokoľvek varovania. Mám tretiaka a prváčku, v tejto chvíli vôbec netuším, čo urobíme. Obaja sme zamestnaní, nemôžem predsa také malé deti samy pustiť do mesta, a navyše autobus ráno do mesta je už teraz naprataný,“ hovorí.

Primátor Gogola argumentuje tým, že do poslednej chvíle rokoval s poslancami a snažil sa nájsť pre svoj návrh na rušenie škôl podporu, pretože s ním priamo súvisí rekonštrukcia ďalších základných škôl. „Nemohol som informovať vopred, keď som nevedel, či sa s poslancami dohodnem. Aj ja považujem za veľmi nešťastné, že došlo k termínovej kolízii s výberovými konaniami, ale určite to nebol zámer,“ povedal.

Zrušenie škôl považuje za dobré rozhodnutie. „Z nášho pohľadu sme zachránili desať zostávajúcich škôl a to bola priorita. Vyradenie týchto dvoch súviselo s tým, že sme prijali rozhodnutie rekonštruovať sedem základných škôl a bolo potrebné na to vytvoriť ekonomické zdroje,“ zdôvodnil.

V oboch školách príde o prácu dokopy takmer 50 zamestnancov. Podľa riaditeľky Karakovej chcú ešte podniknúť kroky smerom k ministerstvu školstva, ktoré bude v konečnom dôsledku rozhodovať o vyradení škôl zo siete.

Banská Bystrica má v súčasnosti dvanásť mestských základných škôl. O zrušení spomínaných dvoch sa hovorilo už vlani. Primátor Gogola najskôr vyhlásil, že nijaké základné školy sa v Banskej Bystrici do konca volebného obdobia rušiť nebudú, o pár mesiacov mesto prišlo v rámci racionalizácie s návrhom na ich zrušenie.

Primátor ho však nakoniec z rokovania poslancov stiahol, pretože o obe školy prejavila záujem evanjelická cirkev, ktorá ich chcela prevziať do svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Aj z toho zámeru zišlo, pretože podľa Gogolu nenašiel politickú podporu poslancov. Vlani v máji poslanci schválili školskú koncepciu, ktorá hovorí o postupnom útlme ohrozených škôl.

Podľa biskupa Západného dištriktu Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku vo Zvolene Milana Krivdu ich záujem o tieto dve školy trvá a sú rokovaniam stále otvorení.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #zrušenie