Historický park v Betliari dostal ďalší úder

Veterná smršť spred desiatich dní narobila obrovské škody aj v historickom parku v Betliari. Smutným paradoxom je, že stromy a zeleň, ktoré tu rástli, za viac ako storočie nepostihli také škody ako v posledných rokoch.

27.05.2014 15:30
Betliar, strom, víchrica Foto: ,
Víchrica vyvrátila i tento statný dub aj s koreňmi.
debata

Veď vlani v marci zničila víchrica až 1 125 drevín. Odstránili ich do konca septembra 2013. Park sa z toho ani nestihol spamätať a už prišiel ďalší úder. Víchrica zničila ďalšie stromy, navyše bol terén podmočený, kvôli čomu stromy strácali stabilitu. Pohľad na duby, buky či iné dreviny, ktoré vietor vyvrátil aj s koreňmi, je žalostný. Pre popadané stromy je park teraz pre verejnosť uzavretý. Navyše kvôli bezpečnosti museli urýchlene odstrániť aj veľkú lipu malolistú, ktorá sa nebezpečne nakláňala ponad plot a ohrozovala okoloidúcich aj okolité stavby. S odstránením zhruba dvadsať metrov vysokého stromu musel niekoľkým chlapom pomôcť žeriav.

Na území 57-hektárového prírodného parku v Betliari zaznamenali po vyčíňaní silného vetra vývraty 412 kusov drevín. „Žiaľ, kalamita vlani bola síce silnejšia, ale 80 percent z vyvrátených stromov boli smreky. Teraz je to veľmi veľa listnáčov, či už duby, buky, alebo lipy,“ poukázala na rozdiel vedúca oddelenia historickej zelene Múzea Betliar Brigita Nagyová. Kalamitné drevo chcú odstrániť v čo najkratšom čase, lebo hrozí rozšírenie škodcov a hubových ochorení. „Musíme zvoliť vhodnú formu verejného obstarávania, aby sa práce mohli začať čím skôr. Po odstránení dreva zase treba porozmýšľať nad revitalizáciou parku. Ale všetky dreviny, ktoré tu sú, by mali byť nahradené tým istým druhom. Chceme dodržať aj pomer ihličnatých a listnatých stromov,“ spresnila Nagyová.

Hoci tentoraz silný vietor nezničil žiadnu vzácnu cudzokrajnú drevinu, škody sú najmä v estetickej a spoločenskej hodnote. Duby či ostatné stromy už mali úctyhodné rozmery aj vek, preto je nemožné ich len tak nahradiť. Potrvá to desaťročia.

Park pri kaštieli v Betliari má svoju architektúru, preto sa musia dodržiavať isté zásady. „Nedá sa to nahradiť za rok ani za dva. Aj po konzultáciách s pamiatkarmi je jasné, že to bude dlhodobý proces, možno až niekoľko desiatok rokov. Porasty sa majú obnovovať etapovite,“ dodala Nagyová. Víchrica však nenarobila len škody na stromoch, ale aj záhradnej architektúre. Jeden zo spadnutých stromov poškodil besiedku pri veľkom rybníku, ďalší strešnú krytinu na jednom z objektov. Veľká lipa spadla aj na vstupnú budovu, kde poškodila strešnú krytinu. „Všetky tieto objekty sú zapísané v ústrednom zozname pamiatkového fondu. Z toho nám vyplýva povinnosť dať ich do pôvodného stavu. Už sme to nahlásili poisťovni a dúfam, že sa nám to podarí všetko čoskoro opraviť, aby nevznikli ďalšie škody,“ hovorí s nádejou vedúca oddelenia historickej zelene.

Výberové konanie na odstránenie vyvrátených stromov chcú urobiť čo najskôr, pričom treba vybrať najvhodnejšiu firmu. „Je to historický park, preto je nutné urobiť to čo najšetrnejšie. Preto tu bude obmedzený pohyb ťažkých strojov, lebo by nám zničili terén a trávnik. Budeme musieť určiť prístupové chodníky, ako sa kam dostanú a kde budú skládky, z ktorých sa bude odvážať drevo,“ povedala Nagyová.

Betliarsky park bol založený v rokoch 1792–1795 z iniciatívy Leopolda Andrássyho. Patrí medzi najkrajšie anglické parky na Slovensku, v roku 1978 bol zapísaný do zoznamu umelecky a kultúrne hodnotných parkov sveta, ktoré eviduje UNESCO. Prírodný park s kaštieľom je od roku 1985 národnou kultúrnou pamiatkou zapísanou v Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Betliar #park #víchrica