Trenčianske bábätká už nebudú voziť v nákupných vozíkoch

Prvý pohľad na svet už nebude pre novorodencov pohľadom cez mreže. Zmení to dar, ktorý včera dostala trenčianska pôrodnica. Päť nových špeciálnych vozíkov na prevážania bábätiek tak nahradí doteraz používané upravené nákupné vozíky, aké poznáme zo supermarketov.

28.05.2014 12:00
vozíky, bábätká, lekári, inkubátor, nákupný vozík Foto: ,
Nákupné vozíky v trenčianskej pôrodnici doslúžili. Nahradili ich prototypy nového vozidla ix1.
debata (6)

„Chcem podotknúť, že neboli z obchodov ukradnuté, ale takisto darované,“ vysvetlil primár gynekologicko-pôrodnického oddelenia Fakultnej nemocnice v Trenčíne Peter Kaščák a odpovedal tak na prekvapené pohľady novinárov. Prerobený nákupný vozík pre bábätká je obalený pestrofarebnou textíliou. Tú si človek všimne ako prvú. Potom maličký matrac, a už si na ňom predstaví bábätko v perinke. Až pri pozornejšej prehliadke si uvedomí, že takýto vozík, čo pripomína drôtenú klietku, používa pri nákupoch.

Teraz budú mať novorodenci iný komfort. Voziť ich budú na sponzorskom dare od jednej z automobiliek. Päť moderných vozíkov značky ix1 je vyrobených prevažne z plastu a sú nehlučné. Zakladajú vraj novú kategóriu vozidiel CFC (Comapct Family Car).

„Je to ich svetová premiéra. Rozhodli sme sa podporiť nemocnicu v Trenčíne, ktorá doteraz takéto vozíky nemala. Chceli sme tiež podporiť úsilie lekárov, ktorí vynakladajú maximálne úsilie a nie vždy je ich práca riadne ocenená. Trenčiansku pôrodnicu sme si vybrali preto, lebo tento tím bol už niekoľkokrát vyhlásený za najlepší v republike, robí špičkovú prácu a naša firma chce týchto ľudí oceniť,“ povedal pri odovzdávaní sponzorského daru Martin Saitz, generálny riaditeľ slovenského zastúpenia automobilky.

Zdôraznil, že vozíky sú slovenským výrobkom a zatiaľ ich vyrobili len pre túto nemocnicu. Ak sa vraj osvedčia a bude záujem na trhu, automobilka chce v tomto projekte pokračovať. O cene však nechcel hovoriť.

Podľa primára Kaščáka sú takéto špeciálne vozíky veľmi drahé, jeden môže stáť 1 000 až 2 000 eur. Okrem toho, že sú polohovateľné, dá sa na nich zvýšiť alebo znížiť poloha ležadla a majú v porovnaní s doteraz používaným nákupným vozíkom aj ďalšie výhody. „Na vozíku je vykrojenie, takže si matka môže nasunúť vozík nad posteľ, dieťa zostáva na svojom ležadle a pritom je pri matke, aby ho mohla dojčiť,“ dodal primár.

Trenčiansku pôrodnicu vyhodnotil Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku HPI už druhý rok po sebe za najlepšiu na Slovensku. Pribúda v nej pôrodov, vlani sa tu narodilo približne 2 000 detí, predtým to podľa primára bolo okolo 1 600 pôrodov. Dôvodov môže byť viacero, napríklad aj to, že v susednej Ilave pôrodnica zanikla. Ale dôvodom je určite aj prístup personálu.

„Snažíme sa robiť kvalitnú medicínu a vychádzať rodičom v ústrety. Verím, že aj vďaka tomu sem prichádzajú rodičky z iných regiónov a, naopak, naše rodičky čoraz menej vyhľadávajú iné regióny,“ povedal Peter Kaščák.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #nemocnica #bábätká #vozíky