Povolenie na zmenu stavby v bratislavskom Starom Meste napadol prokurátor

Dodatočné povolenie na zmenu rozostavaného domu na Beblavého ulici v Bratislave spochybnil krajský prokurátor. Nepozdáva sa mu totiž rozhodnutie Okresného úradu Bratislava, ktorý zamietol odvolanie mesta Bratislavy a zmeny na rozostavanom dome potvrdil.

28.05.2014 11:01
debata

Takéto rozhodnutie úradov krajský prokurátor považuje za nezákonné a žiada ho zrušiť. Informoval o tom Matej Vagač z iniciatívy Bratislava otvorene (BAO). Práve aktivisti z BAO už dlhodobo upozorňujú, že dom na Beblavého je v rozpore s územným plánom zóny Podhradie a s verejným záujmom.

Dodatočné povolenie na zmenu stavby pred dokončením vydalo Staré Mesto 23. septembra 2013. Voči tomu sa odvolalo mesto Bratislava. Okresný úrad Bratislava však odvolanie zamietol a zmenu stavby potvrdil. Na to reagovali aktivisti z BAO, ktorí v marci tohto roka podali podnet na krajskej prokuratúre. V ňom žiadali preskúmať zákonitosť rozhodnutia o dodatočnom povolení stavby domu na Beblavého. Na základe podnetu aktivistov krajský prokurátor podal začiatkom mája protest voči okresnému úradu, ktorý potvrdil rozhodnutie Starého Mesta o povolenie zmeny stavby pred dokončením a žiada napadnuté rozhodnutie do 30 dní zrušiť.

Občianski aktivisti sa obrátili aj na stavebný úrad v Starom Meste. Žiadajú ho, aby vydal predbežné opatrenie na zastavenie akýchkoľvek prác na spornej stavbe v bratislavskom Podhradí. Rozhodnutia stavebného úradu totiž aktivisti z BAO považujú za nezákonné a zmätočné. „Iniciatíva žiada stavebný úrad, aby konal vo verejnom záujme a predišiel tak trvalému poškodeniu pamiatkovej rezervácie a panorámy Bratislavského hradu,“ uviedol Vagač.

Staromestský stavebný úrad však nemá oprávnenie vydávať predbežné opatrenia, tie môže vydať iba súd, reagovala na žiadosť iniciatívy BAO hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Pripomína tiež, že krajský prokurátor vydal protest voči rozhodnutiu Okresného úradu Bratislava, nie voči rozhodnutiu stavebného úradu. „Je na rozhodnutí Okresného úradu Bratislava, či protestu vyhovie alebo nie,“ uviedla Obuchová. Ako dodala, stavebný úrad však aj naďalej dá pozor, či stavebník stavia podľa platného stavebného povolenia.

Aktivisti z BAO a bratislavský magistrát sa už v minulosti zhodli, že dodatočné rozhodnutie o zmene stavby je v rozpore s územným plánom zóny Podhradie, pretože nie sú splnené záväzné regulatívy pre výšku objektu. „Maximálna povolená výška Fischerovho domu môže byť po výšku rímsy susedného objektu. Každý môže vidieť, že stavba ďaleko prekračuje tento limit a napriek tomu Stavebný úrad Staré Mesto legalizoval dodatočnú zmenu stavby pred dokončením,“ uviedol Vagač. Členom iniciatívy BAO sa nepáči ani strecha domu na Beblavého ulici. Podľa aktivistov z BAO totiž budovy v tejto lokalite musia mať šikmé strechy s tvrdou šablónovou strešnou krytinou. „Práve v dnešných dňoch možno pozorovať, že stavebník Fischer opäť nedodržuje zákon a dokončuje medenú strechu,“ dodala Katarína Šimončičová z iniciatívy Bratislava otvorene.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dom #prokurátor #Bratislava otvorene