Poslanci BBSK schválili zrušenie troch stredných škôl

Stredná odborná škola (SOŠ) na Tajovského ulici v Banskej Bystrici, Obchodná akadémia v Krupine a Gymnázium Mateja Bela vo Zvolene s koncom tohto školského roka zaniknú a ich žiaci i študijné odbory prejdú na iné stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

28.05.2014 19:36
Banská Bystrica, VÚC, župa Foto: ,
Sídlo Banskobystrického kraja.
debata

Rozhodli o tom na stredňajšomm zasadnutí poslanci BBSK, pričom toto rozhodnutie malo podporu aj vedenia a školských rád dotknutých škôl. Zastupiteľstvo tiež schválilo transformáciu Spojených škôl v Banskej Štiavnici, Brezne a Rimavskej Sobote na SOŠ služieb, remesiel a lesníctva, SOŠ techniky a služieb a SOŠ technickej a agropotravinárskej.

Dôvodom zmien v sieti stredných škôl v správe kraja je negatívny demografický vývoj a pokles počtu študentov, čo zvyšuje prevádzkové náklady. Ako pripomenula vedúca oddelenia vzdelávania a športu na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja Zuzana Gajdošová, školy, ktoré dnes zastupiteľstvo zrušilo, by s aktuálnym počtom žiakov ďalší školský rok nezvládli. Transformované SOŠ zároveň pridaním prívlastku, ktorý vystihuje zameranie vzdelávacej ponuky školy, budú ľahšie identifikovateľné pre verejnosť, najmä potenciálnych žiakov a ich rodičov.

Poslanec Ladislav Topoľský z komisie školstva a športu uviedol, že rušenie škôl bol rázny, ale potrebný krok. Pri jeho prerokovaní v radách jednotlivých škôl podľa neho rodičia pochopili, že z hľadiska udržania kvality vyučovania nie je iná možnosť. „Preto, aj keď so zaťatými zubami, súhlasili aj samosprávne orgány v jednotlivých školách. Udržať prevádzku budov z hľadiska počtu žiakov a normatívov už nie je možné. Druhá otázka je, čo s tými budovami,“ uviedol Topoľský. Predpokladá, že v najbližších rokoch už BBSK ďalšie svoje školy rušiť nebude musieť.

Banskobystrickí krajskí poslanci v stredu po polroku od začiatku tohto volebného obdobia zriadili aj komisie Zastupiteľstva BBSK a zvolili ich predsedov a členov.

debata chyba
Viac na túto tému: #školy #školstvo #gymnázium