Dobrovoľní hasiči zasahujú na veteránoch

Aby mohli byť dobrovoľné hasičské zbory akcieschopné pri požiaroch alebo povodniach, lepia techniku, ako sa len dá. Vo voľnom čase montujú, skladajú, snažia sa ju udržať funkčnú. Viacerým dobrovoľným hasičským zborom by veľmi pomohlo, keby mohli dosluhujúcu techniku vymeniť za spoľahlivejšie zariadenia. Vraj sa dočkajú.

30.05.2014 14:00
hasiči, hasičské auto, dobrovoľní hosiči Foto: ,
Veterán dobrovoľných hasičov v Oravskej Polhore.
debata (1)

Šikovní a vynaliezaví boli v Rapovciach (okres Lučenec), kde z dvoch vozidiel urobili jedno funkčné. Štyria až šiesti dobrovoľníci na tom robili cez zimu. Ich takmer štyridsaťročná škodovka, s ktorou chodili na zásahy, mala nedostatky, zhnité plechy, no podarilo sa im zohnať rovnaké, ale vyradené a nepojazdné vozidlo. „Z dvoch sme urobili jedno funkčné a to je teraz ako nové,“ hovorí predseda dobrovoľných hasičov z Rapoviec Imrich Očovay.

S veteránom vyrážali na zásahy pri nedávnych povodniach aj hasiči z Oravskej Polhory (okres Námestovo). Veľká voda prišla popoludní a oni čerpali vodu najmä v noci z 50 rodinných domov. „Máme starú pani a menšie čerpadlá, s ktorými môžeme čerpať pivnice. Zatopená bola aj na cesta, nemáme však techniku, aby sme zvládli aj taký väčší rozsah. Stále sa to len láta s našimi silami, na inšie nemáme,“ hovoril pri nočnom zásahu strojník Jozef Talaga. Povodeň v tejto najsevernejšej a jednej z najrozľahlejších slovenských obcí sa zopakovala po štyroch rokoch. „Povodne sa u nás opakujú. S technikou, ktorú máme, to ako-tak stíhame, ale určite by sme potrebovali novšiu techniku,“ adresoval prosbu ministerstvu vnútra predseda dobrovoľných hasičov z Oravskej Polhory František Plevjak. Cisternové vozidlo, stará škoda, ktoré používajú aj pri hasení požiarov, je už veterán. Nádrž je deravá, lepia ju, ako sa dá, aby z nej nestrácali vodu, kým prídu k požiaru.

V súčasnosti nie je väčšina obcí zo svojich prostriedkov schopná financovať nákup novej hasičskej techniky. Od 1.¤apríla je účinný zákon o dobrovoľnej požiarnej ochrane a štát dobrovoľným hasičským zborom poskytuje dotáciu. Peter Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra uviedol, že dobrovoľné hasičské zbory musia spĺňať podmienky, ktoré sú rozhodujúce pre zaradenie do jednotlivých kategórií (A, B, C), a na základe toho sa im prideľuje aj dotácia. „Na tento rok je vyčlenených 5 miliónov eur pre všetky dobrovoľné hasičské zbory,“ uviedol Lazarov. Napríklad v Oravskej Polhore z peňazí, ktoré dostali od štátu, nakúpili hasičské odevy a pretlakové ventilátory. Financie hasičským zborom dávajú aj obce, z nich sú financované napríklad STK, emisné kontroly, pohonné hmoty.

Prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Ladislav Pethö hovorí, že obroda a komplexné riešenie pre dobrovoľných hasičov už sú naštartované a dobre. Zatiaľ bolo opravených 74 požiarnych zbrojníc a v posledných piatich rokoch získali hasičské zbory 150 kusov novej techniky. Ďalších okolo 1 400 kusov novej techniky pribudne do vybavenosti dobrovoľných hasičov v priebehu piatich rokov. „Päťdesiat rokov sa takmer nič nedávalo do dobrovoľných hasičských zborov a teraz sa dáva, len ľudia musia byť trpezliví,“ povedal Pethö. Na Slovensku je 2 400 dobrovoľných hasičských zborov.

Ministerstvo vnútra uznalo, že mimoriadne udalosti v minulom týždni ukázali, že dobrovoľné hasičské zbory sú popri profesionálnych záchranároch veľkou pomocou pri ochrane ľudí a ich majetku. „Momentálne sa spustili verejné obstarávania na nákup novej techniky pre dobrovoľné hasičské zbory a tá bude následné prerozdelená jednotlivým dobrovoľným hasičským zborov podľa potreby. S prvou dodávkou sa počíta koncom augusta, s ďalšou technikou na jeseň,“ uviedol Peter Lazarov z tlačového odboru rezortu. Ktoré obce techniku dostanú, bude známe až v termíne jej dodávky. Tiež sa pripravuje projekt z eurofondov, v rámci ktorého by asi 500 obcí, kde sa v minulosti vyskytli problémy s povodňami, malo získať protipovodňové balíčky. „Ide o túto techniku: elektrické ponorné kalové čerpadlo, elektrocentrála, prenosné osvetľovacie teleso, prenosná protipovodňová zábrana, plávajúce čerpadlo, motorové kalové čerpadlo, ručné náradie, transportný prostriedok súpravy,“ vymenoval Lazarov s tým, že do prvých dedín by sa balíčky mali dostať na jeseň tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #dobrovoľní hasiči #hasičské autá