Posilňovňa v parku? Nájdete ju v Hnúšti

Obyvatelia Hnúšte môžu urobiť pre svoju kondíciu viac, ako sa len prechádzať či bicyklovať po okolí. Telo si môžu utužovať aj pri posilňovaní na nie príliš typickom mieste. V parku. Netradičné fitnescentrum v prírode dala vybudovať miestna samospráva. Oficiálne bude sprevádzkované zajtra, no ľudia ho už využívajú aj v predstihu.

30.05.2014 15:00
posilňovňa, detské ihrisko, hnúšť, park Foto: ,
Posilňovňa v prírode je spojená s detským ihriskom. Mamičky či oteckovia si môžu pri prechádzke s deťmi aj zacvičiť.
debata (1)

Prednostka Mestského úradu v Hnúšti Oľga Maciaková hovorí, že sa inšpirovali na internete. „Niečo podobné je vybudované v Prahe. Oslovilo nás to, lebo u nás máme kulturistické tradície. Povedali sme si, že tento nápad by sa mohol zapáčiť aj našim obyvateľom,“ povedala prednostka. Dôvodom bola aj snaha ponúknuť Hnúšťanom zdravší životný štýl a tiež netypickú alternatívu na krátenie voľného času.

Projekt na fitnescentrum v prírode dalo mesto vypracovať už vlani, zrealizovalo ho v tomto roku. Hneď ako sa mu podarilo získať prostriedky z mimorozpočtových zdrojov. Sumu 29-tisíc eur získali Hnúšťania vo forme dotácie od miestnej akčnej skupiny Malohont, z vlastných peňazí doložili 4 600 eur. „Fitnesko pozostáva z desiatich strojov na cvičenie a posilňovanie. Jeho súčasťou je detské ihrisko. Využívať ho teda môžu aj mamičky s deťmi počas prechádzok v prírode,“ poznamenala Maciaková.

Fitnescentrum vyrástlo v Mariašiho záhradách neďaleko bývalého amfiteátra. V lokalite blízko centra mesta, ktorú v minulosti miestni často využívali na prechádzky. Posilňovňa v prírode bude verejnosti prístupná nepretržite a za používanie strojov sa nebude platiť. Keďže jej nechýba osvetlenie, Hnúšťania si budú môcť zacvičiť aj vo večerných hodinách.

Nápad s fitnescentrom v prírode zaujal v Hnúšti všetky vekové kategórie. Gymnazista Andrej Parobek tvrdí, že je nielen pekné, ale pre mladých má aj iné výhody. „My do riadnych posilňovní ísť nemôžeme, no sem áno. Zacvičiť si navyše môžeme na čerstvom vzduchu, čo je lepšie ako niekde v miestnosti,“ zdôraznil 14-ročný gymnazista. Posilňovacie stroje sa chystá vyskúšať aj šesťdesiatročný Hnúšťan Ladislav Borák. „Pre svoje zdravie sa zatiaľ chodím len bicyklovať, no v budúcnosti si určite vyskúšam aj nové fitnescentrum,“ zdôraznil.

Neobávajú sa Hnúšťania, že im voľne dostupné posilňovacie stroje niekto poškodí či zničí? Náčelník Mestskej polície v Hnúšti Milan Migaľa zdôrazňuje, že miesto pravidelne monitorujú. Mestskí policajti sa chodia na vonkajšie fitnescentrum pozrieť niekoľkokrát denne, no sledujú ho aj inak. „Máme tam nainštalovanú bezpečnostnú kameru napojenú na kamerový systém mestskej polície. Ten je v pohotovosti 24 hodín denne. Ak by sme tam nejaký problém zaznamenali, mestská polícia bude o chvíľu na mieste a bude to riešiť,“ dodal Migaľa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #park #Hnúšťa #posilňovňa #ihrisko