Chodníky v Tatrách postupne spriechodňujú

Polámané alebo vyvrátené stromy aj s koreňmi, nánosy blata a skál, podmyté mostíky, zničené lávky - kalamita v Tatrách sa vryla do lesov, poškodila flóru, faunu, zahatala cesty a turistické chodníky.

30.05.2014 15:40
Podbanské ponad Belú, Tatry, mostík Foto: ,
Mostík v Podbanskom ponad Belú opäť poškodilo. Zničený bol aj pri povodni v roku 2010, presne do roka sa dobrovoľníkom podarilo vybudovať nový. Takto vyzeral mostík 16. mája 2014.
debata

Následky víchrice Žofia tatranskí lesníci odstraňujú už druhý týždeň a postupne uvoľňujú zatarasené turistické chodníky. Vo štvrtok večer sa železniciam podarilo sprevádzkovať posledný neprejazdný úsek na železnici vo Vysokých Tatrách medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom a vlaky tam premávajú podľa cestovného poriadku.

Sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov sa končí v polovici júna a snahou lesníkov je, aby bolo čo najviac turistických chodníkov priechodných, aj keď úplne všetky sa sprístupniť zrejme nepodarí. „Vzhľadom na to, že sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov sa končí až 15.6. a vzhľadom na každodenný postup prác pri odstraňovaní kalamitného dreva z chodníkov je ešte predčasné hovoriť o tom, ktoré z nich nebudú prístupné počas nastávajúcej letnej turistickej sezóny,“ uviedla hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Lenka Burdová.

Turisti už napríklad prejdú po celom úseku červeno značeného chodníka zo Štrbského Plesa na Skalnaté pleso. Dá sa prejsť po modro značenom chodníku v úseku zo Štrbského Plesa na Chatu pod Soliskom. Rovnako priechodný je aj žlto značený chodník v úseku od rázcestia na Popradskej poľane k Symbolickému cintorínu a na Popradské pleso. Štátne lesy TANAP-u však upozorňujú, že na chodník k Symbolickému cintorínu sa vzťahuje sezónna uzávera chodníkov. Po vysokohorské chaty sú prístupné aj chodníky vo Veľkej Studenej doline a v Malej Studenej doline. Priechodné sú lesné cesty na Popradské pleso a na Sliezsky dom.

„Tichá aj Kôprová dolina na Podbanskom budú pre turistickú verejnosť ešte minimálne týždeň neprístupné z dôvodu spracovania kalamitného dreva v ich ústí,“ vraví Burdová. Naďalej sú nepriechodné viaceré chodníky, napríklad úsek červeno značenej Tatranskej magistrály z Troch studničiek po Jamské plesá vrátane odbočky na Kriváň. A mnohé ďalšie ako i turistické trasy v Západných a Belianskych Tatrách. Podrobný prehľad o nepriechodnosti, ale i o sprístupnení chodníkov v Tatranskom národnom parku je možné nájsť na stránke www.lesytanap.sk.

Štátne lesy TANAP-u uvoľňujú chodníky na štátnych pozemkoch, kalamitné drevo na pozemkoch iných vlastníkov majú dostrániť ich majitelia. Pomáhajú aj profesionálni strážcovia Tatranského národného parku, ktorí pomohli prekliesniť a vyčistiť cestu v Žiarskej doline. Ochranári zatiaľ nemajú zmapované všetky škody na faune a flóre v Tatranskom národnom parku. Územia sú neprístupné. „Mimo chodníkov a ciest je problém prejsť. Päťdesiat metrov idete aj hodinu, ak sa niekde chcete dostať. My máme v lese ešte zavalené niektoré fotopasce,“ hovorí riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Zničené boli mnohé hniezda, niektoré pri vodných plochách zaplavila prívalová voda, iné v korunách stromoch sfúkla víchrica alebo spadli spolu so stromom. Takto prišli o rodinu orly skalné, ktorým v spadnutom hniezde zahynuli mláďatá. Počas kalamity zahynuli dve vydry, jedno medvedie mláďa sa utopilo pri povodni.

Okrem fotopascí bola zničená aj prenosová technika pri minuloročnom hniezde najsledovanejšieho orla krikľavého. Strom spadol aj s hniezdom, našťastie Arnold s novou partnerkou zahniezdili inde. Nové hniezdo víchrica nepoškodila a v polovici júna by sa mali vyliahnuť mláďatá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #TANAP #lesy #chodníky #kalamita