Bratislavský Gurmán Fest rozumie túžbam všetkých jazykov

Tento víkend šéfkuchári vypli svoje digestory a milovníci dobrého jedla vstali od stolov, aby sa spolu stretli na bratislavskej dostihovej dráhe, ktorá hostí gastronomický festival Gurmán Fest Bratislava.

31.05.2014 18:45
Gurmán Fest, Bratislava, jedlo, Foto: ,
Špeciality na Gurmán Feste
debata (2)

Na šiestom ročníku tohto najväčšieho a najstaršieho gastro festivalu u nás sa aj tentoraz zišli domáci i zahraniční šéfkuchári a návštevníkom predvádzajú od piatku 30. mája do nedele 1. júna svoje kulinárske umenie, ktoré je rovnakým zážitkom pre jazyk aj oči.

Prezentuje sa na ňom 25 reštaurácií a 54 šéfkuchárov, medzi nimi aj traja michelinovskí kuchári – Francúz Lionel Levy, Holanďan Jakob Jan Boerma a Belgičan Jean Baptiste „Mylord“. Na festivale svoje remeslo predvádzajú majstri varešky zo Slovenska, Česka, Francúzska či Nemecka. Pricestovali tiež kuchári z Talianska, Holandska, Srí Lanky, Španielska a Thajska.

V piatok popoludní festival odštartoval cukrárskou šou cukrárky a vydavateľky kníh Jožky Zaukolcovej a šéfkuchára Michala Konráda. Návštevníci sa z prvej ruky dozvedeli, ako pracovať s čokoládou či ako upiecť pravú ťahanú štrúdľu alebo ozdobiť slávnostnú tortu.

‚Veda‘ okolo palaciniek

V sobotu sa predstavil víťaz Gurmán Award 2007 Igor Čehy a taliansky šéfkuchár Antonio Vacco. Svoje sily v pečení pravých francúzskych palaciniek si zmerali známe osobnosti z médií. Súťažiť prišla aj moderátorka Nora Beňačková, ktorá vykúzlila palacinkovú rybu plnenú bryndzou. Oľga Belešová s manželom Masahikom upiekli zasa „Záhorácku palacinku – Gejša pod horou Fudži“.

Návštevníci Gurmán Festu
Sladké dobroty
+18Dobroty sa dajú aj piť

Základný rozdiel medzi našimi palacinkami a tými pravými francúzskymi je podľa Frédérica Miskiewicza, majiteľa palacinkárne Chez Amelie, predovšetkým v spôsobe ich prípravy. Kým slovenské sa pečú na panvici, Francúzi ich pripravujú na platniach. „Samozrejme, že aj vo Francúzsku sa robia klasické palacinky na panvici, pretože každá domácnosť nemá platňu,“ vysvetľuje Miskiewicz. „U nás majú palacinky dokonca sviatok. Je v marci a spája sa s ním zvyk – pri otáčaní palacinky držíme v ruke mincu. Ak padne na správnu stranu, budeme mať bohatý rok,“ dopĺňa výklad o palacinkách.

Dobrotami gurmánov na festivale potešil aj známy kuchár a trojnásobný víťaz ocenenia kuchára roka Jaroslav Žídek a svoje umenie predviedol majster sveta v miešaní nealkoholických nápojov Peter Pravotiak.

Starostovia si ‚zadžemujú‘

Nedeľným ťahákom je šou známeho šéfkuchára a propagátora zdravej a chutnej stravy Marcela Ihnačáka. Milovníkov východnej kuchyne nepochybne poteší stretnutie s Yoshimi Usui, učiteľkou tradičnej japonskej kuchyne, ktorá vedie kurzy varenia a má v Japonsku vlastnú televíznu kuchársku šou. O najchutnejší džem budú medzi sebou súťažiť starostovia bratislavských mestských častí v „Starostovskej džemovačke“.

Zo staromestskej Medickej záhrady sa tento rok presunul Gurmán Fest do Petržalky a oproti predošlým ročníkom sa program rozšíril až na štyri pódiá. Milovníkov jedla vítajú dva piknikové priestory a pre deti sú tu špeciálne detské zóny.

Novinkou tohto ročníka je i vstupné, ktoré organizátori zaviedli. Priamo v areáli si návštevníci potom kupujú Gurmán šeky, oficiálne platidlo na festivale, ktoré pri jednotlivých stánkoch vymieňajú za maškrty. V cene vstupného majú gurmáni vlastný príbor, možnosť požičať si piknikové deky a tiež festivalovú tombolu. Ceny Gurmán šekov sa znížili z pôvodných 12 eur na 10 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #gastronómia #šéfkuchári #Gurmán Fest