Židovská obec chce späť košický Dom umenia

Košická Židovská náboženská obec chce získať Dom umenia v Košiciach. S mestom sa preň súdi už dlhé roky. Nedávno odštartovalo online Petíciu porozumenia občianske združenie B'nai B'rith Concordia. Cieľom je získať podporu na vrátenie neologickej synagógy, o ktorú prišla židovská komunita núteným predajom štátu v roku 1955. Synagóga tvorí časť súčasného Domu umenia a od roku 1995 sa židovská obec na základe reštitučných zákonov domáha jej vrátenia na súdoch.

03.06.2014 15:30
Košice, Dom umenia, židia, synagóga, Foto: ,
O košický Dom umenia sa už roky vedie spor.
debata

Židovská obec však prišla pred niekoľkými týždňami s ponukou na zmier prostredníctvom memoranda. V ňom sa zaväzuje, že v prípade vrátenia by Dom umenia nevyužívala na náboženské účely a v nájme by nechala aj Štátnu filharmóniu Košice.

Ďalším krokom bolo stretnutie s viacerými košickými mestskými poslancami. Memorandom sa síce zaoberali už na aprílovom zasadnutí zastupiteľstva, ale pre viaceré nejasnosti a krátkosť času tento bod odložili na júnové zasadnutie, ktoré bude o dva týždne.

Nezávislá poslankyňa Katarína Čižmáriková považuje stretnutie za užitočné. „Mňa ako obyvateľku zaujíma, aby budova bola využitá na ten účel, ktorému slúži dnes,“ spresnila hlavnú tému, ktorá ju zaujímala. Proti memorandu však ostro vystúpil mestský poslanec Ján Süli z klubu SDKÚ – DS, ktorý tvrdí, že navrhované memorandum je pre mesto nevýhodné. Svoje tvrdenia opiera o výskum dostupných dokumentov.

Na základe nich tvrdí, že v roku 1948 ponúkla Košická židovská materinská cirkev, nie Židovská náboženská obec, štátu ruiny bývalej synagógy ako dar, lebo vlastnícke právo k nej stratilo význam a bolo jej na ťarchu. Túto ponuku štát odmietol.

„V roku 1955, až na druhý pokus, Košická židovská materinská cirkev predáva nehnuteľnosť štátu a určuje jej cenu na vtedajších 900-tisíc Kčs. Pri hrubom prepočte je to dnes 1 380 000 eur. Po kúpe a vypracovaní projektovej dokumentácie v rokoch 1955 až 1963 dochádza k výstavbe Domu umenia,“ vysvetľuje históriu Süli.

V priestore bývalej modlitebne bola vybudovaná nová koncertná sála a obvodové murivo zaniknutej modlitebne slúži ako zvuková izolácia. K budove novovzniknutej koncertnej sály pristavali nový objekt, ktorý doteraz slúži  na spoločenské účely.

„V rokoch 2005 – 2010 je realizovaná ďalšia prístavba, vrátnica, nové šatne, hygienické zariadenia pre účinkujúcich a špeciálny kamerový systém. Pokus získať finančné prostriedky zo zdrojov EHMK na klimatizáciu stroskotal na fakte súdneho sporu medzi ŽNO a MKE,“ poukazuje na následky sporu Süli. „Moje stanovisko je naďalej nemenné, čím ďalej, tým viac som presvedčený, že memorandum netreba prijať,“ uzavrel Süli.

Košický magistrát zatiaľ situáciu nekomentuje. „V tejto fáze sporu sa mesto nebude vyjadrovať a budú o tom rozhodovať poslanci na zastupiteľstve 16. júna,“ tlmočila stanovisko mesta hovorkyňa Martina Urik Viktorínová. Navyše podľa nej ešte neprebehlo stretnutie košickej Židovskej náboženskej obce s mestskými poslancami za Smer.

Len málo Košičanov vie, že na mieste pred Domom umenia od roku 1867 stála nádherná stavba prvej košickej synagógy zrovnanej so zemou začiatkom šesťdesiatych rokov 20. storočia. Práve vedľa nej v rokoch 1926 až 1927 vyrástla impozantná neologická synagóga pre 1 100 ľudí s obrovskou elipsovitou kupolou s priemermi 21 a 24 metrov, pripomínajúca rímsky Panteón. Tá sa v pozmenenom stave zachovala dodnes. Od prestavby je Dom umenia sídlom Štátnej filharmónie Košice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Dom umenia #židia