Trnavčania sa na diaľku poďakujú biskupovi Bezákovi

Veriaci v Trnave si v piatok pripomenú piate výročie biskupskej vysviacky odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka. Stretnú sa pred katedrálou sv. Jána Krstiteľa, kde sa pomodlia ruženec, potom sa zúčastnia na omši.

05.06.2014 10:40
Bezák, bilbord Foto:
Na odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka Trnavčania nezabúdajú.
debata (2)

"Nikomu z nás ani v zlom sne nenapadlo, že by po troch rokoch mohol byť odvolaný bez toho, aby boli známe dôvody takéhoto rozhodnutia, bez toho, aby on sám poznal obvinenia, ktoré viedli k jeho odvolaniu a bez toho, aby mal možnosť obhájiť sa,“ povedala Marianna Diovčošová, spoluorganizátorka spomienky.

Podľa nej sa chcú veriaci arcibiskupovi Bezákovi poďakovať za všetko, čo im za ten krátky čas dal. „Chceme vyjadriť vďaku za to, že mnohým otvoril srdcia pre život podľa Evanjelia. Chceme si uchovať v pamäti, ako oslovoval mladých ľudí, ľudí iných vierovyznaní i tých, ktorí sú mimo cirkvi a ukazoval im hodnoty kresťanstva zrozumiteľným spôsobom,“ povedala.

Arcibiskupa Róberta Bezáka si podľa Diovčošovej pripomínajú veriaci ako svojho pastiera a neustávajú v hľadaní spôsobov a ciest, ktoré by preukázali pravdu o jeho odvolaní a prispeli by k očisteniu jeho mena. „Sme presvedčení, že arcibiskup Róbert Bezák je verným mužom cirkvi, oddaný Svätému Otcovi. Vernosť cirkvi však podľa nás neznamená zamlčovanie pravdy,“ zdôraznila.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka. Svätý Otec František Bezákovi zakázal používať biskupské insígnie berlu a prsteň na verejnosti. Ponechal mu len biskupský kríž. Na jeho miesto vymenoval nového trnavského arcibiskupa Jána Oroscha.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Róbert Bezák