Univerzitná nemocnica v Bratislave nesúhlasí s nevyberaním parkovného

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) sa odvolala proti predbežnému rozhodnutiu súdu, ktorý v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou v Petržalke, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská, nemocnica podala odvolanie preto, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým, materiálno-právnym stavom. "Týmto krokom Univerzitná nemocnica chráni majetok štátu, ktorý spravuje," informovala Maťašovská.

04.06.2014 11:00
parkovisko, parkovanie, nemocnica Antolská Foto: ,
Zákaz vyberania poplatkov bude platiť až do právoplatného rozhodnutia súdu o tom, či môže koncesionár vyberať poplatky za parkovanie
debata

Tento postup podľa hovorkyne nič nemení na tom, že súčasné vedenie nemocnice sa nikdy nestotožnilo s koncesnou zmluvou a spôsobom jej vzniku. „Súd posudzoval vlastnícky vzťah k stavbe podlažného parkovacieho domu so 133 miestami odlišne ako k stavbe pozemnej parkovacej plochy so 66 miestami. Vedenie UNB je presvedčené, že sa obe plochy mali posudzovať právne rovnako, a preto sa odvolalo. Obe stavby sú majetkom štátu v správe UNB a zo zákona je nemocnica povinná chrániť ho,“ uviedla Stano Maťašovská s tým, že nemocnici stále hrozí z koncesnej zmluvy riziko finančnej škody 1,5 milióna eur v prípade jej neplnenia bez právne relevantného dôvodu.

Ako povedal 16. apríla riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy Ľubomír Andrassy, zákaz vyberania poplatkov bude platiť až do právoplatného rozhodnutia súdu o tom, či môže koncesionár vyberať poplatky za parkovanie.

Andrassy vtedy dodal, že rozhodnutie bratislavského súdu sa netýka možností vyberania parkovného za odstavenie auta v existujúcom dvojpodlažnom parkovacom dome. Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik sa obrátil na Okresný súd Bratislava a požiadal o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov na verejnom parkovisku pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke začiatkom marca.

Mesto po preskúmaní stavu totiž dospelo k názoru, že je v rozpore s verejným záujmom a dobrými mravmi, ak je verejnosť nútená platiť za parkovanie na plochách, ktoré boli v minulosti kolaudované ako verejné parkoviská a sú priamo viazané na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Univerzitná nemocnica následne 30. apríla deklarovala, že napriek predbežnému opatreniu súdu neplánuje vypovedať zmluvu so spoločnosťou prevádzkujúcou parkoviská. Ako vtedy povedala Stano Maťašovská, UNB počká na definitívny verdikt súdu, keďže je stále v riziku platenia škody v prípade zneplatnenia zmluvy bez relevantného právneho dôvodu.

Hovorkyňa nemocnice tak reagovala na slová signatárky proti spoplatnenému parkovaniu pred bratislavskými nemocnicami v Ružinove a Petržalke Tatiany Mikušovej, podľa ktorej predbežné opatrenie súdu ukazovalo na to, že spoplatnené parkovanie pred nemocnicou nie je vo verejnom záujme a je v rozpore s dobrými mravmi.

Súkromná spoločnosť, ktorá si prenajala parkoviská pred nemocnicami v bratislavskej Petržalke aj Ružinove, pozastavila vyberanie parkovného na 66 parkovacích miestach pred petržalskou Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda 25. apríla.

Ako informovala Stano Maťašovská, vedenie univerzitnej nemocnice vyzvalo koncesionára na pozastavenie vyberania parkovného v súlade s predbežným opatrením súdu hneď po prevzatí zásielky. Pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda na Antolskej bolo od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnených 199 parkovacích miest. Predbežné opatrenie súdu sa týka 66 z nich. Spoplatnených teda zostalo 133 miest.

Počet bezplatných parkovacích miest sa predbežným opatrením zvýšil z 54 na 120. Parkovisko spoplatnili začiatkom decembra aj pred nemocnicou v Ružinove. Parkoviská pred nemocnicami si prenajala na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Za prvých 15 minút parkovania pacienti neplatia, následne ich každá hodina stojí jedno euro.

Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, nie je podľa ministerstva zdravotníctva vypovedateľná a vedenie UNB už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať. Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa UNB obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná.

Ako informovala Stano Maťašovská, súčasnému vedeniu UNB sa podarilo s koncesionárom dohodnúť nad rámec zmluvy na bezplatnom parkovaní pre darcov krvi počas odberu, dialyzovaných pacientov na 6,5 hodiny, dohodli sa tiež na zriadení ôsmich bezplatných miest pre ZŤP pred Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda a šiestich pred Nemocnicou Ružinov.

Zadarmo môžu parkovať aj sestry v nočných službách. Pred ružinovskou nemocnicou môžu ľudia bezplatne zaparkovať na 70 miestach.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica v Ružinove #parkovisko #Nemocnica sv. Cyrila a metóda #parkovné