Motýlia šou rozjasnila botanickú záhradu

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach už od polovice mája patrí motýľom. V jedinej motýlej šou na Slovensku, ktorá sa skončí 30. júna, môžu návštevníci už po siedmy raz vidieť tropické druhy čarovného hmyzu v skleníku Viktória.

06.06.2014 15:00
debata
zväčšiť Každý z návštevníkov sa môže zapojiť aj do... Foto: WWW.UPJS.SK
motýle, plagát, výstava motýľov Každý z návštevníkov sa môže zapojiť aj do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas výstavy.

Botanická záhrada aj v tomto roku prichýli tritisíc kukiel motýľov a návštevníci tak môžu naživo sledovať aj ich vyliahnutie. „I keď prezentované druhy pôvodne pochádzajú z tropických oblastí Ameriky, Ázie a Afriky, kukly sú nakúpené z chovateľskej farmy vo Veľkej Británii a dovezieme ich v niekoľkých termínoch, aby ich návštevníci mohli kedykoľvek počas výstavy vidieť čo najviac. Teda nielen pestrofarebné lietajúce motýle, ale aj kukly a liahnutie motýľov,“ povedal riaditeľ botanickej záhrady Sergej Mochnacký.

Podľa fytopatológa Martina Suváka museli kukly do vopred pripravených liahní pripevniť pomocou špeciálneho lepidla. „Od teploty a vlhkosti vzduchu závisí aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov. Keď je zamračené a chladno, motýle sú menej aktívne,“ vysvetlil Suvák. Každý z návštevníkov sa môže nielen pokochať motýľmi a zvečniť si ich fotoaparátom, ale zapojiť sa aj do súťaže o najkrajšiu autorskú fotografiu exotického motýľa zhotovenú počas výstavy.

„Veríme, že motýlia šou bude aj tento rok našou najnavštevovanejšou výstavou, aj keď sa koná v čase prebiehajúcej rekonštrukcie skleníkov,“ konštatuje Mochnacký, podľa ktorého navštívi košickú botanickú záhradu počas výstavy motýľov každoročne takmer dvadsaťtisíc návštevníkov. V tomto roku sa však treba pripraviť aj na obmedzenia. „Kvôli rekonštrukcii vstupného skleníka bude od júla do augusta Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach pre verejnosť zatvorená. Aj počas opravy skleníkov bude verejnosti prístupná s výnimkou práve rekonštruovaných častí“, spresnil riaditeľ botanickej záhrady s tým, že ostatných priestorov záhrady sa obmedzenia netýkajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #motýľ #botanická záhrada #motýle