Hnutie NOVA žiada odvolanie riaditeľa Univerzitnej nemocnice

Hnutie NOVA žiada, aby riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava Miroslava Bdžocha odvolali z funkcie. Povedal to na piatkovej tlačovej besede predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic, podľa ktorého riaditeľ uprednostňuje súkromný záujem pred verejným.

06.06.2014 16:55
nemocnica antolská, parkovanie, parkovisko,... Foto: ,
Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic tvrdí, že riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava uprednostňuje súkromné záujmy pred verejnými.
debata (6)

Lipšic tak reagoval na to, že sa vedenie Univerzitnej nemocnice Bratislava odvolalo proti predbežnému opatreniu súdu, ktorý v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou v bratislavskej Petržalke, aby nevyberal parkovné na 66 parkovacích miestach.

„Považujeme to za nemorálne, neudržateľné a nespravodlivé. Riaditeľ, ktorý uprednostňuje záujem súkromnej firmy pred pacientom, by mal byť odvolaný,“ povedal Lipšic s tým, že vyzývajú ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby súčasného riaditeľa odvolala s okamžitou platnosťou.

Ako dodal, je to tak ľahko preukázateľná kauza, že ak zotrvá vo funkcii riaditeľa, tak je zrejmé, že ide vláde a ministerstvu zdravotníctva predovšetkým o biznis.

Poplatky za parkovné podľa NOVA končia v súkromných rukách

Podľa hnutia sú poplatky za parkovanie pred slovenskými nemocnicami také, že až 80 percent výnosu končí v rukách súkromných spoločností. Bratislavská poslankyňa Katarína Augustinič tvrdí, že problém je vypuklý najmä v Bratislave.

„Zisky plynú do súkromných rúk. Zmluvu podpísalo síce bývalé vedenie. Jediné, čo však súčasné vedenie dokázalo, je právny posudok za 22-tisíc eur, ktorý hovorí, že zmluva je nevypovedateľná,“ povedala Augustinič s tým, že UNB odvolaním voči predbežnému opatreniu súdu preukázala, že nemá záujem hájiť občanov a sleduje záujmy súkromnej spoločnosti.

Hnutie NOVA zároveň považuje rozhodnutie v Bratislave za kľúčové, lebo môže napovedať, ako dopadnú podobné spory v iných častiach Slovenska.

Nemocnica hľadá spôsob, ako vypovedať starú zmluvu

Vedenie nemocnice považuje vyjadrenia Daniela Lipšica za absurdné. „Do súčasnej situácie, kedy nemocnica čelí žalobe mesta, sa nemocnica a jej pacienti dostali koncesnou zmluvou, ktorú podpísal bývalý riaditeľ UNB Miroslav Bucha so súhlasom vtedajšieho Lipšicovho straníckeho a vládneho kolegu ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika,“ informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská s tým, že súčasnému vedeniu nemocnice ide o ochranu záujmov nemocnice a pacientov a preto vyše dvoch rokov hľadá riešenie, ako vypovedať zdedenú zmluvu bez sankcií.

„Univerzitná nemocnica čelí žalobe mesta, najatie externých právnikov na tento spor bolo nevyhnutné v záujme využitia všetkých možností ochrániť nemocnicu pred vysokým odškodným,“ dodala Stano Maťašovská.

Stále hrozí riziko finančnej škody

Univerzitná nemocnica v Bratislave (UNB) sa odvolala proti predbežnému opatreniu súdu, ktorý v apríli nariadil prevádzkovateľovi parkoviska pred nemocnicou v Petržalke, aby nevyberal parkovné na 66 miestach. Ako informovala Stano Maťašovská, nemocnica podala odvolanie preto, že v ňom vidí nesúlad so skutkovým, materiálno-právnym stavom.

„Súd posudzoval vlastnícky vzťah k stavbe podlažného parkovacieho domu so 133 miestami odlišne ako k stavbe pozemnej parkovacej plochy so 66 miestami. Vedenie UNB je presvedčené, že sa obe plochy mali posudzovať právne rovnako a preto sa odvolalo. Týmto krokom Univerzitná nemocnica chráni majetok štátu, ktorý spravuje,“ informovala Maťašovská s tým, že tento postup nič nemení na tom, že súčasné vedenie nemocnice sa nikdy nestotožnilo s koncesnou zmluvou a spôsobom jej vzniku.

Podľa hovorkyne nemocnici stále hrozí z koncesnej zmluvy riziko finančnej škody 1,5 milióna eur v prípade jej neplnenia bez právne relevantného dôvodu.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik požiadal súd o vydanie predbežného opatrenia na zabránenie vyberania poplatkov pred nemocnicou v Petržalke s tým, že spoplatnenie parkovania je v rozpore s verejným záujmom a dobrými mravmi.

Po predbežnom opatrení súkromná spoločnosť, ktorá si prenajala parkoviská pred nemocnicami v bratislavskej Petržalke aj Ružinove, pozastavila vyberanie parkovného na 66 parkovacích miestach pred petržalskou nemocnicou.

Pred nemocnicou na Antolskej bolo od 1. decembra 2013 celodenne spoplatnených 199 parkovacích miest. Spoplatnených teda zostalo 133 miest. Počet bezplatných parkovacích miest sa predbežným opatrením zvýšil z 54 na 120.

Parkovisko spoplatnili začiatkom decembra aj pred nemocnicou v Ružinove. Parkoviská pred nemocnicami si prenajala na 10 rokov spoločnosť ZIPP-S, zmluvu podpísali ešte s bývalým vedením nemocnice. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, nie je podľa ministerstva zdravotníctva vypovedateľná a vedenie UNB už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať.

Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa UNB obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Pred ružinovskou nemocnicou môžu ľudia bezplatne zaparkovať na 70 miestach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #parkovanie #Univerzitná nemocnica #Daniel Lipšic #Nemocnica sv. Cyrila a metóda #riaditeľ