Tradičné nákupy v Starej tržnici ožili. Aj vďaka Holanďanke

Stará tržnica v centre Bratislavy sa vrátila k svojmu prapôvodnému „povolaniu“ - hosteniu tradičných potravinových trhov. Illah van Oijen prišla z Holandska pred ôsmimi rokmi a pomohla rozbehnúť tradíciu týchto trhov, ktoré okrem kvalitných domácich produktov ponúkajú tiež viaceré sprievodné aktivity.

07.06.2014 12:00
Stará tržnica, trhy, Bratislava Foto: ,
Bio v Starej tržnici
debata (6)

V sobotu 7. júna sa zaplnilo navyše aj námestie pred tržnicou a v rámci bratislavského Víkendu otvorených parkov a záhrad aj tu na chvíľu vznikol zelený parčík.

Trh v Starej tržnici ponúka zákazníkom komplexný sortiment od ovocia a zeleniny, mäsových a mliečnych výrobkov až po pivo, víno, kávu a čaj z produkcie domácich predajcov a malých lokálnych obchodov.

Prvá júnová sobota priniesla aj novinku – Skalický trdelník a pre veľký úspech sa vrátili pravé belgické wafle Gauffres.

Od 10.00 do 13.00 h sa návštevníci mohli zapojiť tiež do vysádzania kvetov a byliniek spoločne so Zuzanou (z ateliéru záhradnej architektúry 7VSFS&VERT) a Michalou (jednou zo zakladateliek blogu o mestskom farmárčení Forester). Rastliny vo vedierkach rozzelenali túto inak betónovú časť mesta a čerstvou zeleňou sa môže pýšiť už aj jeden z kruhov na námestí. Ľudia si prinášali vlastné sadeničky či semienka alebo sadili tie prichystané.

Pohľad na predajnú plochu
Pred tržnicou sa chystajú na sadenie
+27Okolie Starej tržnice je pripravené na relax na...

Ateliér 7VFS&VERT pred Starou tržnicou pripravil PARK(ing) Day inštaláciu. Deťom rozdávali semienka, ktoré si v malom pieskovisku mohli hneď zasiať do prichystaných nádobiek. Počas práce sa dozvedali užitočné informácie o sadení a pestovaní rastlín.

“Súčasťou našej inštalácie sú aj farebné plachty na lavičkách, okrasné rastliny vo farebných kvetináčoch, či lehátko na oddych. Chceme poukázať na to, že aj na malej ploche o rozlohe dva krát dva metre sa dá vytvoriť zelená oddychová zóna a tiež zdôrazniť, aký veľký priestor v strede mesta je bez využitia,” hovorí o inštalácii Zuzana Takáčová z ateliéru 7VFS&VERT.

Potravinový trh v Starej tržnici sa koná od 10.00 do 15.00 h, PARK(ing) Day inštalácia bude prístupná o hodinu dlhšie, do 16:00, informuje stránka www.staratrznica.sk.

Ďalšie starotržnické predaje budú 21. júna, 5. a 19. júla, 2., 16. a 30. augusta.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #park #rastlina #Stará tržnica #víkend otvorených parkov a záhrad #sadenie