Lučenecký park má novú atrakciu

Mestský park v Lučenci má pre turistov, ale aj pre školákov novú atrakciu. Rybí chodníček. Vznikol na ostrovčeku uprostred jazera a poskytuje informácie najmä o rybách v ňom žijúcich a je veľkorozmerným akváriom v prírode.

10.06.2014 14:00
rybí chodníček, park, lučenec Foto: ,
Rybí chodníček vznikol na málo využívanom ostrovčeku.
debata

Ostrovček, hoci je súčasťou jedného z najkrajších slovenských parkov, býval v minulosti zanedbávaný. Ošumelé lavičky turistov nelákali, podobne ako voľne rastúce porasty. Teraz sa zmenil na nepoznanie. Autor projektu Rybí chodníček Roland Vass z Mestského úradu v Lučenci hovorí, že malý ostrov úplne zmenil svoju tvár. „Vysadili sme tam novú zeleň, je tam kvetinová výsadba, postavený altánok, zámková dlažba. Sú tam aj nové lavičky, osvetlenie, ale dôležité sú najmä informácie o živočíchoch, ktoré sú v jazierku. Tie turisti nájdu na veľkej informačnej tabuli pri vstupe, ale aj na ôsmich menších informačných stĺpikoch,“ konštatuje Vass. Rybí chodníček stál 6 250 eur, z toho 5 500 získala samospráva z Nadácie Dalkia Slovensko, zvyšok dofinancovala z vlastného.

Vass prízvukuje, že z peňazí zafinancujú aj vytlačenie 500 kusov informačných bulletinov o Rybom chodníku, ale aj o parku, ktoré budú distribuované do lučeneckých škôl. Tie budú mávať v parku a najmä v altánku pri Rybom chodníčku hodiny environmentalis­tiky. Cieľom samosprávy bolo priestor v strede jazera aj viac zatraktívniť pre turistov.

V jazierku pri Rybom chodníčku žije pätnásť druhov rýb, napríklad kapor koi, amur biely, šťuka, sumec, zubáč, ale aj karas, úhor, červenica či plotnica. Jazierko bolo vyhĺbené pri vojenskej plavárni v roku 1884 a spočiatku bolo využívané na člnkovanie. Dnes je známe ako Labutie jazero, pretože je domovom labutí bielych. Vass hovorí, že tam žijú štyri dospelé labute a tri malé. Labute patria k atrakciám Rybieho chodníčka, ale aj samotného parku a fotografujú sa s nimi najmä deti.

Hovorca Mestského úradu v Lučenci Ján Šnúrik dopĺňa, že samotný park ponúka okrem Rybieho chodníčka aj rad ďalších zaujímavostí. Tie možno nájsť na ploche 17 hektárov. „Je tu 35 druhov cudzokrajných drevín, 55 druhov okrasných drevín, detské ihrisko, ale aj minizoo. V nej žijú ovce skrutkorohé, máme tam páva korunkatého, bažanta bieleho mongolského, poštové holuby či sliepočky liliputky,“ podotkol Šnúrik. V parku nechýba ani reštaurácia, altánky, pamätníky či letné kino.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #park #atrakcia #rybí chodníček