V Novej Bošáci škola zostáva, starosta odchádza

Bezvládie v Novej Bošáci trvalo síce len niekoľko hodín, vytvorilo však situáciu, na ktorú obec nebola pripravená. Po víkendovom referende, v ktorom obyvatelia Novej Bošáce odvolali starostu Jána Juriku, zostala totiž bez vedenia. Nemala ani starostovho zástupcu, ktorého Jurika pred niekoľkými týždňami odvolal.

10.06.2014 13:00
bošaca, materská škola, škôlka Foto: ,
Materská škola v Novej Bošáci.
debata

Predseda referendovej komisie vyhlásil včera o pol tretej výsledky referenda, a tým sa Jánovi Jurikovi oficiálne skončili jeho starostovské právomoci. A až podvečer obecné zastupiteľstvo zvolilo povereného poslanca, ktorý bude obec viesť do volieb. „To vákuum trvalo len pár hodín, ale hovorí o tom, že volebný zákon je v tomto smere nedokonalý, takúto situáciu nerieši. Malo by byť stanovené nejaké moratórium, že pri vyhlásení referenda o odvolaní starostu by nemal mať starosta právo odvolať zástupcu, aby sa nemohla stať takáto situácia. Sú to zbytočné obštrukcie,“ upozorňuje Ladislav Mitana, poslanec obecného zastupiteľstva v Novej Bošáci a odvolaný zástupca starostu.

V referende ľudia rozhodovali o dvoch otázkach, či sú za zachovanie druhého stupňa na miestnej základnej škole a či sú za odvolanie starostu. Prevažná väčšina voličov odpovedala na obe otázky áno. Podľa Kataríny Kosovej, obyvateľky Novej Bošáce, obe otázky navzájom úzko súvisia, pretože starosta neurobil žiadne kroky na záchranu školy, ale práve naopak, postaral sa o to, aby na ministerstvo školstva bola čo najskôr doručená listina o zrušení druhého stupňa.

Základná škola v Novej Bošáci patrí medzi tie, na ktorých ministerstvo školstva navrhlo zrušiť druhý stupeň, pretože ho navštevuje málo žiakov. Domáci však začali podpisovať petíciu za zachovanie školy a tá prerástla do referenda, na ktorom sa zúčastnilo vyše 52 percent oprávnených voličov.

Reakciu odvolaného starostu sa Pravde nepodarilo získať. Predpoludním v úrade nebol. Telefonicky sa nechcel vyjadrovať, vraj až popoludní, keď absolvuje lekárske prehliadky. Popoludní však už mobil nedvíhal.

Vladimír Špánik, predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska, je presvedčený, že starosta si svoj pád zapríčinil sám, pretože nedokázal hovoriť s obyvateľmi na tému zrušenia či zachovania školy, nepočúval ich názor. „Starosta podcenil komunikáciu s občanmi. Porazila ho jeho pýcha. Nepožiadal ministerstvo školstva o výnimku, aby mohol druhý stupeň zostať v prevádzke, vzhľadom na to, koľko je tam osád a aké sú to veľké vzdialenosti. To ľudí nahnevalo,“ myslí si Vladimír Špánik.

V apríli, keď sme Novú Bošácu navštívili v súvislosti s petíciou za zachovanie druhého stupňa základnej školy, nevidel Ján Jurika reálnu možnosť, aby jeho fungovanie mala obec financovať zo svojho rozpočtu. Vtedy povedal, že by na to musela vyčleniť zo svojho rozpočtu vyše 50 000 eur, a to by určite obmedzilo jej bežnú prevádzku, malo by to vplyv na udržiavanie obce, na opravu ciest, kosenie verejných priestranstiev aj vývoz smetí.

V letáku, ktorý obec vydala pred referendom, sa už hovorí o doplácaní na druhý stupeň v nižšej sume, približne 33-tisíc eur. Ladislav Mitana je presvedčený, že racionalizačnými opatreniami sa dá aj táto suma podstatne znížiť. „Prvým opatrením bude, že materskú školu presťahujeme do budovy základnej školy. Môže sa aj zrušiť právna subjektivita školy, a tým zaniknú niektoré pracovné pozície. Potom prevádzka školy už nebude stáť 33-tisíc, ale oveľa menej. Teraz neviem povedať, koľko to bude, ale obec to určite zvládne,“ povedal Mitana, ktorý je poslancom už tretie volebné obdobie.

Poslanci najskôr odhlasovali zrušenie druhého stupňa, neskôr sa však dozvedeli, že existuje aj iná možnosť. A tak chcú svoje pôvodné rozhodnutie zmeniť aj pre pobúrenie, ktoré to vyvolalo. „Obec môže svoje pôvodné rozhodnutie zmeniť do 31. augusta. Na Slovensku je 43 obcí, ktoré majú problém dofinancovať druhý stupeň základných škôl,“ povedal Michal Kaliňák, hovorca ministerstva školstva.

Rozhodnutie obecného zastupiteľstva malo vplyv aj na miestnu základnú školu. Keďže mal byť zrušený druhý stupeň, riaditeľka školy dala 7 učiteľkám výpoveď. „Musela som konať v rámci platnej legislatívy. Všetko sme už poslali na ministerstvo, a tak som musela dať výpovede učiteľkám, inak by som porušila zákon,“ vysvetľuje Elena Huličiaková.

Základná škola v Novej Bošáci funguje už vyše sto rokov. Je to rozľahlá obec, má viac ako 33 štvorcových kilometrov a 23 osád. Žije tu vyše 1 100 obyvateľov. V súčasnosti má škola 70 žiakov na oboch stupňoch. V prípade, že by sa druhý stupeň zrušil, žiaci by dochádzali do Základnej školy v Bošáci, ktorá je vzdialená asi 7 kilometrov, z niektorých osád by však táto vzdialenosť bola aj 11-kilometrová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská škola #Nová Bošáca #Ján Jurika