Mení Kotleba župu na rodinný podnik?

Banskobystrický župan Marian Kotleba sa v úrade obklopuje svojimi prívržencami aj rodinou. Najnovšie do vysokej funkcie v župnej firme priamo dosadil svojho brata Martina.

13.06.2014 08:00
Marián Kotleba Foto: ,
Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba.
debata (47)

Vedenie kraja v tom nevidí problém, poslanci hovoria o neskrývanom rodinkárstve. Ako ochrankára platila samospráva aj ďalšieho Kotlebovho brata Marka.

Martin Kotleba je novým finančným riaditeľom Banskobystrickej regionálnej správy ciest pre investície a majetok. Jeho dosadenie do tejto funkcie župan zdôvodňuje tým, že potreboval zvýšiť transparentnosť v oblasti finančných operácií. Vyhlásil tiež, že za svoje nominácie aj ďalších ľudí v manažmente tejto firmy berie zodpovednosť.

Prečítajte si aj komentár Mariána Repu Dôvera.

Že župan obsadzuje funkcie bez konkurzov, nepovažuje hovorca kraja Miroslav Belička za nič, čo by bolo nad rámec zákona. Ani v prípade jeho brata. „Áno, dosadzuje svojich ľudí. V tom, že to nebolo výberovým konaním, problém nevidím, pretože zákonné spôsoby sú tri – obsadenie funkcie cez personálnu agentúru, výberovým konaním alebo priamym vymenovaním,“ uviedol. Dodal, že Kotlebov brat Martin má na túto funkciu predpoklady, pretože je inžinier ekonómie, pol druha roka pracoval na daňovom úrade a sedem rokov vo finančnom centre zahraničnej obchodnej spoločnosti.

Na otázku, prečo župa nevyberá odborníkov výberovým konaním, Belička odpovedal stručne: „Lebo bola vybraná iná zákonná možnosť.“

Hoci nejde o porušenie zákona, viacerí poslanci to považujú za prinajmenšom neetické, niektorí hovoria o rodinkárstve. „To, že si dosadzuje takto svojich ľudí, je pre verejnosť aj poslancov neprijateľné. Ak sa neuskutoční riadne výberové konanie, tak si nemyslím, že to má niečo spoločné so zdravým rozumom. Všetci to budú brať ako rodinkárstvo. Dostať sa do pozície župana preto, aby som mohol zabezpečiť prácu pre svojich rodinných príslušníkov a kamarátov, tak to o niečom svedčí,“ okomentoval poslanec Karol Konárik (SNS). Za neštandardné to označil aj predseda poslaneckého klubu SMK Peter Csúsz. „Ale v pracovno-právnych vzťahoch má pán predseda absolútnu kompetenciu, takže to využil. Ja by som to neurobil,“ konštatoval.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-KDH Ľubica Laššáková poukazuje na ďalší rozmer. „Mal plné ústa toho, aký bude transparentný a ako bude postupovať slušne. Zatiaľ sa prejavuje len tak, že prekračuje všetky etické normy a o transparentnosti nemôže byť ani reč, nemá nijaké etické zábrany,“ uviedla.

Podľa politológa Martina Klusa svojím počínaním Kotleba ukazuje, že robí len to, čo predtým kritizoval na tzv. štandardných stranách. „Pre väčšiu časť jeho voličov to však bude neklamný dôkaz, že reči o tom, že dokáže robiť politiku inak a lepšie ako jeho predchodcovia, boli v podstate len predvolebné heslá a sľuby,“ dodal politológ.

Banskobystrická regionálna správa ciest spravuje a stará sa o údržbu ciest 2. a 3. triedy v kraji a zabezpečuje na nich investičné činnosti. Svoje závody má v šiestich okresoch.

Kotleba krátko po svojom nástupe vymenil generálneho riaditeľa s tým, že podľa neho vo firme dochádzalo k nehospodárnemu narábaniu s financiami a sú v nej veľké rezervy. Tvrdí, že ním dosadeným ľuďom sa už podarilo ušetriť peniaze pri nákupoch posypovej soli alebo pneumatík. Druhý Kotlebov brat sa objavil v ochranke na prvých rokovaniach zastupiteľstva, napríklad v Jelšave. Belička vtedy potvrdil, že túto „usporiadateľskú službu“ si najal a zaplatil kraj z vlastných peňazí. Na otázku, či aj on je jeho zamestnancom, hovorca odpovedal, že Marek Kotleba nie je v pracovnom pomere s BBSK.

So sebou si Kotleba na úrad do funkcie riaditeľa priviedol straníckeho šéfa Ľudovej strany Naše Slovensko Martina Beluského. Neskôr zrušil štyri odbory a riadenie ich agendy prešlo priamo pod Beluského. Do funkcie hovorcu dosadil svoju pravú ruku z volebnej kampane Miroslava Beličku a vedúcou kancelárie sa stala jeho predvolebná poradkyňa Jana Štrangfeldová. Na propagáciu seba, svojej strany a vojnového slovenského štátu zneužil Kotleba župné noviny Náš kraj. Po tom, čo mu na ne poslanci nevyčlenili v rozpočte ani cent, vydal zo župných peňazí propagačný materiál Bystrický kraj s kontroverznými výrokmi a oslavnými článkami na jeho prácu v pozícii župana

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj