Ďalšia žaloba pre ťažbu zlata v Kremnici

Zámer ťažby zlata v Kremnici, ktorý má v pláne firma Ortac, smeruje k súdnemu procesu.

18.06.2014 10:47
debata (2)

Žalobu na Hlavný banský úrad (HBÚ)pripravuje občianske združenie Kremnica nad zlato. Reaguje tak na rozhodnutie úradu, ktorý firme povolil hlbinnú ťažbu pre poloprevádzkový pokus upraviteľnosti ru­dy.

HBÚ rozhodol v odvolacom konaní, v ktorom zamietol všetky námietky 13 subjektov, vrátane mesta či občianskych združení. Povolenie získala firma len tri týždne pred vypršaním licencie na hlbinnú ťažbu. Podľa Ľuboša Kürtyho zo združenia Kremnica nad zlato ide len o kľučku, aby firma neprišla aj o túto licenciu, pretože licenciu na povrchové dobývanie stratila pred dvoma rokmi.

„Ak by prišla aj o túto, v tom prípade by všetky jej aktivity v Kremnici skončili. Poloprevádzkový pokus nie je ťažba, iba akýsi prieskum, ktorým sa chcú udržať v Kremnici. Keďže proti rozhodnutiu HBÚ nie je možné odvolanie, necháme ho preskúmať súdom, pretože podľa nás dochádza k vážnym pochybeniam štátnych inštitúcií,“ uviedol.

V predchádzajúcej žalobe na Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici pre nečinnosť a neodobratie licencie na povrchové dobývanie dala prokuratúra za pravdu občianskemu združeniu Kremnica nad zlato.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Kremnica #ťažba zlata #Hlavný banský úrad