Osud zrušených škôl je stále neistý

Pri rušení dvoch základných škôl v Banskej Bystrici, o ktorom narýchlo v máji rozhodli mestskí poslanci, mesto neporušilo zákon.

25.06.2014 15:40
škola, banská bystrica, Foto: ,
Rodičia detí zo Základnej školy J. Bakossa sa naďalej bojujú za jej záchranu.
debata

Podnet rodičov prokuratúra odložila ako neopodstatnený. Napriek tomu rodičia veria, že rozhodnutie mesta sa im ešte podarí zvrátiť. Pod petíciu už zozbierali viac ako 9-tisíc podpisov.

Na prokuratúru sa obrátili rodičia s podnetom na preskúmanie uznesenia o zrušení škôl, ktoré bolo podľa nich nezákonné. „Prokurátor Okresnej prokuratúry v Banskej Bystrici odložil podnet ako nedôvodný, pretože nezistil nezákonný postup pri schvaľovaní programu rokovania mestského zastupiteľstva,“ uviedol hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

O tomto rozhodnutí v stredu rodičia ešte nevedeli a zostali ním zaskočení. „Ak je to takto, budeme ho musieť rešpektovať a dohodnúť sa na ďalších krokoch. Trváme na tom, že dôvody na zrušenie našej školy neboli preukázané, informácie, z ktorých vychádzali poslanci, boli staré a nezodpovedali súčasnej skutočnosti. Určite sa nevzdáme a budeme sa snažiť, aby poslanci svoje rozhodnutie prehodnotili,“ uviedla Marica Koreňová, členka rodičovskej rady v Základnej škole Jána Bakossa, do ktorej chodí 250 detí.

Medzi rodičmi aj učiteľmi vládne neistota. Tesne pred koncom školského roka stále nevedia, či ich škola v septembri otvorí svoje brány. „Zatiaľ iba čakáme, pretože kým nemám oficiálne vyjadrenie, že škola je vyradená zo siete a zrušená, nemôžem ani zamestnancom dať výpovede. Niektorí rodičia požiadali o umiestnenie svojich detí do iných škôl, ale s tým, že ak naša zostane, tak sa sem vrátia. Máme však aj neumiestnených žiakov, pretože rodičia tvrdia, že pokiaľ škola nie je definitívne a oficiálne zrušená, nemajú dôvod dávať ich inde,“ opisuje situáciu riaditeľka ZŠ J. Bakossa Margita Karaková.

Žiadosť mesta o vyradenie ZŠ J. Bakossa a malotriedky v mestskej časti Šalková, ktorú navštevuje 25 detí, zo siete škôl ministerstvo školstva zatiaľ nedostalo. Potvrdil to v stredu hovorca rezortu Michal Kaliňák. „Keď bude žiadosť doručená, začne plynúť lehota správneho konania, v rámci ktorého ministerstvo preskúma všetky podklady a na základe zistenia skutkového stavu rozhodne,“ uviedol. V prípade, že školy vyradia zo siete, musia o tom ešte znova hlasovať mestskí poslanci.

Primátor Peter Gogola (nezávislý) naďalej trvá na svojom, že zrušenie oboch škôl bolo nevyhnutné. „Od septembra končia. Urobíme všetko, čo pomôže žiakom a rodičom a sme pripravení meniť aj linky MHD, ak sa ukáže, že je to potrebné,“ uviedol s tým, že verí, že rodičia nepodliehajú falošným ilúziám a zodpovedne riešia umiestnenie detí do iných škôl v meste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #málotriedka #základná škola