Poriadok strážia na dvoch kolesách

Sú rýchlejší a pružnejší ako pešia hliadka a lacnejší ako motorizovaná hliadka. Cyklopolicajti sú už niekoľko rokov súčasťou Mestskej polície v Lučenci.

26.06.2014 17:00
ckylohliadka, lučenec, polícia, bicykle Foto: ,
Nová lučenská policajná cyklohliadka najazdí do dvadsať kilometrov denne, zľava Patrik Klochan a Štefan Belko.
debata

Donedávna bolo v uliciach mesta vídať jednu dvojčlennú cyklohliadku, ale to už neplatí. Od júna k nej pribudla ďalšia.

Mestskí policajti na bicykloch sú v Lučenci už od roku 2001. Podľa názoru samosprávy aj občanov sú pre bezpečnosť v uliciach mesta prínosom a dobrou prevenciou. To je podľa viceprimátora Lučenca Pavla Baculíka aj dôvodom, prečo sa miestni rozhodli počty policajných cyklohliadok rozšíriť. „Za necelých tisíc eur sme kúpili dva nové bicykle a na tých už od začiatku júna jazdia ďalší mestskí policajti,“ konštatuje hovorca mesta Ján Šnúrik.

Náčelník Mestskej polície v Lučenci Ján Tuček zdôrazňuje, že cyklohliadky využívajú najmä na sídlisku Rúbanisko III, ale aj v iných častiach mesta, kam majú pešie hliadky ďaleko a motorizované sa tam nedostanú. Napríklad v záhradkárskej oblasti za mestom, pri vodnej priehrade Ľadovo alebo v rozľahlom mestskom parku. „Výhodou cyklohliadok je, že v niektorých lokalitách sú mobilnejšie a rýchlejšie,“ podčiarkol Tuček. Sú zároveň dobrou prevenciou pred páchaním trestnej činnosti. Hliadky sa už podľa náčelníka osvedčili aj pri rôznych podujatiach ako počas dňa bez áut, keď sprevádzali školákov cyklistov pri jazde mestom. Nevýhodou cyklohliadok je len to, že nejazdia v zlom počasí a v uliciach sú len od jari do jesene.

Obyvatelia, ktorí ich v uliciach stretávajú, si takúto formu ochrany pochvaľujú. „Párkrát som ich stretla v parku, kde sa chodím prechádzať s tromi vnúčatami. Je to dobrý pocit, keď viete, že ich máte za chrbtom,“ konštatuje Lučenčanka Mária Kuráková.

Mestská polícia nemala problém s hľadaním nových cyklopolicajtov. „Z tých, čo sa chceli stať súčasťou cyklohliadok, sme museli vyberať,“ poznamenal náčelník mestskej polície. Podľa jeho slov má ich polícia 24 členov a okrem hliadok využívajú na ochranu aj pult centrálnej ochrany a deväť bezpečnostných kamier. Cyklohliadky sú podľa neho napriek tomu užitočné a majú zmysel.

Jedným z dvojice nových cyklopolicajtov je Štefan Belko. Hovorí, že denne s kolegom najazdia do dvadsať kilometrov. Na členstvo v cyklohliadke ho podľa vlastných slov nebolo treba prehovárať, aj na cestu do roboty používa ako dopravný prostriedok bicykel.

Prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska Ján Andrejko konštatuje, že podobné cyklohliadky fungujú najmä v zahraničí, napríklad v prímorských centrách, kde sú dlhé pláže. „Výnimkou však nie sú ani na Slovensku. Cyklohliadky majú v Košiciach či v Poprade. Vítané a užitočné sú aj v lokalitách, kde je viac peších zón a autom sa tam nedá dostať,“ poznamenal Andrejko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #bicykle