Trenčania zostali na suchu, za kúpaním musia cestovať

Trenčianski školáci začínajú prázdniny bez mestského letného kúpaliska. A bez neho aj prázdniny ukončia. Mesto zostane prvýkrát bez letnej plavárne.

26.06.2014 16:45
plaváreň, trenčín Foto: ,
Nová plaváreň na trenčianskom Ostrove je postavená už 4 roky, odvtedy zarastá burinou a krovinami. Tobogany a šmýkačky tu chátrajú od roku 2010.
debata

Starú zbúrali pri modernizácii železničnej trate a nová má byť dokončená až na budúci rok. Trenčania tak budú musieť za kúpaním cestovať do okolitých miest alebo k susedom do Českej republiky.

Mestská plaváreň priamo pod majestátnym hradom slúžila Trenčanom takmer 80 rokov. Bola príliš blízko koľajníc, a keď Železnice SR potrebovali pri modernizácii zmierniť ostrú zákrutu v týchto miestach, nová trať pretínala areál plavárne. Železnice ju odkúpili od mesta a vynovený bazén minulý rok zlikvidovali. Novú plaváreň mesto postavilo v rekreačnej zóne Ostrov ešte v roku 2010, ale doteraz sem nie je dotiahnutý prívod plynu a dokonca ani vody, čo je pre kúpalisko dosť podstatné… Obyvateľom mesta sa tento stav nepáči.

„My sme na plaváreň nechodievali, ale deti áno. Rady sa chodia kúpať, ale teraz nemajú kam, asi pôjdu len k Váhu. Ako mohlo takéto veľké mesto zostať bez plavárne? Je to tragédia, jednu zbúrajú, druhú nechajú nedokončenú, nech sa nikto nehnevá, ale to je katastrofa, určite sa to dalo zladiť tak, aby jedno nadväzovalo na druhé,“ hnevajú sa manželia Tibor a Jana Klačmanovci.

Zdenek Hikl vraví, že pracoval vo firme, ktorá starú mestskú plaváreň v roku 2000 zrekonštru­ovala a namontovala tu drahý nerezový bazén. Nebolo mu všetko jedno, keď videl, ako po 13 rokoch tento bazén likvidujú. Na kúpalisko teraz chodí do Bánoviec nad Bebravou. Je len málo ľudí, ktorým neprekáža, že Trenčín zostal bez letnej plavárne. Nevadí to napríklad Kristíne Chrastinovej, ktorá nemá rada mestské kúpaliská a radšej chodí na Zelenú vodu pri Novom Meste nad Váhom, čo sú vlastne prírodné jazerá pri Váhu, ktoré vznikli po ťažbe štrku.

Dnes je na novú plaváreň na Ostrove smutný pohľad. Je tu jeden 25-metrový bazén, tri menšie, sú tu tobogany a šmýkačky, ale všetko už štyri roky nefunkčné. V bazénoch je dažďová voda, v ktorej sa kúpu divé kačky, areál kúpaliska zarastá burinou a kríkmi. Aby mohlo slúžiť verejnosti, je potrebné vybudovať parkoviská, zrekonštruovať most na Ostrov, priviesť sem elektrinu, plyn, vodu a kanalizáciu. Tieto práce by mali podľa dohody s mestom zaplatiť Železnice SR.

„Vo štvrtom štvrťroku sa plánuje začiatok prác na rozšírení mosta na Ostrov s výstavbou lávok pre peších a cyklistov. Následne sa začne s dobudovaním potrebných inžinierskych sietí a parkoviska pre novú plaváreň. Plánovaný predpoklad ukončenia stavebných prác je máj 2015,“ informovala Martina Pavlíková, hovorkyňa ŽSR.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček je presvedčený, že budúcu letnú sezónu si už Trenčania budú môcť užívať na novej plavárni. A zároveň dodáva, že to bude asi najdrahšia plaváreň v strednej Európe. Doteraz stála mesto približne 7,3 milióna eur, ďalších 700 tisíc bude musieť mesto zaplatiť za finálne práce na budúci rok. A ak k tomu prirátame približne 4 milióny, ktoré zaplatia železnice na rekonštrukciu mosta a prívod inžinierskych sietí, bez čoho by areál nemohol fungovať, celková suma dosahuje približne 12 miliónov eur.

„Je to asi najdrahšia plaváreň v strednej Európe, ale nemôžeme urobiť nič iné, len dokončiť, čo tu zostalo z minulého volebného obdobia. Na výstavbu plavárne v nových priestoroch nemá mesta ani pozemky, ani peniaze,“ dodal Rybníček.

Opatovská dolina je pripravená na nápor... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Miloš Mička, kúpalisko, plaváreň Opatovská dolina je pripravená na nápor Trenčanov, čo sa tu budú chcieť okúpať, vraví Miloš Mička.

Na obdobie prázdnin mesto zaviedlo novú linku MHD číslo 121, ktorá vedie do Opatovskej doliny na okraji Trenčína. Tu vlastní súkromný podnikateľ veľkú chatu, či skôr horský hotel, pri ktorom je jazero. Teraz sa pripravuje na nápor Trenčanov, ktorí sa budú chcieť v lete vykúpať. Areál sa viditeľne zmenil, jazero vypustili, vyčistili dno, dezinfikovali, napustili doňho čistú vodu. Pribudlo detské ihrisko, prezliekacie kabíny, opaľovacie terasy, nové sprchy, bufety aj toalety.

„V minulých rokoch sem cez víkend prišlo okolo 1000 – 1500 ľudí, teraz počítame, že ich príde dvojnásobne až trojnásobne viac, sme na to pripravení. Doteraz tu vstupné nebolo, teraz sme zaviedli vstupné 2,50 pre dospelého a 1,50 pre dieťa. Plánujeme aj nočné kúpanie a rôzne kultúrne programy,“ vraví Miloš Mička, zástupca majiteľa areálu v Opatovskej doline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpalisko #plaváreň