V Dunaji sú asi bomby, práce na moste sa zdržia

Práce na odstraňovaní pilierov Starého mosta v Bratislave budú zrejme niekoľko týždňov pozastavené. Mesto má totiž podozrenie, že by na dne Dunaja mohli byť nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny.

30.06.2014 14:01
starý most, demontáž, bratislava, dunaj Foto: ,
Demontáž Starého mosta v Bratislave.
debata (2)

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika by o pomoc chceli požiadať aj ženistov ministerstva obrany či využiť skúseností z iných krajín. „V horizonte týždňov by sme to chceli vyriešiť,“ povedal Ftáčnik. Práce súvisiace s odstraňovaním pilierov Starého mosta musela samospráva pre podozrenie pozastaviť minulý týždeň. Podľa primátora bude treba využiť aj skúsenosti, ktoré majú s podobnými situáciami v iných krajinách. „Nejaké skúsenosti majú aj v Rakúsku a Nemecku. Nemecko s tým prišlo do styku najmä po 2. svetovej vojne. Hľadáme vlastne, ako sa problému zmocniť, aby sme sa vyhli rizikám, ktoré by mohli hroziť mestu alebo zhotoviteľovi,“ priblížil primátor.

Demontáž Starého mosta v Bratislave.
Demontáž Starého mosta v Bratislave.
+9Demontáž Starého mosta v Bratislave.

Prítomnosť železa na dne Dunaja už skúmala spoločnosť, ktorá Starý most rekonštruuje. Zaviazala ich totiž k tomu zmluva s mestom. „Bol to prieskum, kde sa detekuje prítomnosť železa. Na dne Dunaja pod nánosmi sú železné predmety a neviete, či sú to spadnuté konštrukcie z minulých rokov alebo či je to bomba. Niektoré náznaky to naznačujú. A práve to by mali preskúmať ženisti,“ vysvetlil primátor Ftáčnik. Podľa neho zložité je však to, že ide o tečúcu rieku a nie o pokojný tok, kde sa dá ponoriť a zistiť, čo tam je. V minulosti sa podľa primátora Ftáčnika na dne Dunaja robila tzv. prehrábka. Ako vysvetlil, keďže sa dno Dunaja zanáša, tak sa robia prehrábky, kde sa vyčerpáva štrk z dna rieky, aby bola plavba v koryte prirodzenejšia a nemusela sa hladina dvíhať smerom hore. Medzi druhým a tretím pilierom vtedy našli 40 ton železa, bomba tam však žiadna nebola. „To ale neznamená, že medzi tretím a štvrtým pilierom nie je. A to je to, čo musíme vylúčiť, aby sme zabezpečili bezpečnosť obyvateľov aj robotníkov, ktorí na moste pracujú,“ vysvetlil primátor.

Prestavba Starého mosta je spolu s vybudovaním električkovej trate zo Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu súčasťou prvej etapy budovania Nosného dopravného systému v Bratislave. Starý most rekonštruuje Združenie MHD – Starý most, ktoré mesto vybralo vo verejnom obstarávaní, a je zložené z firiem Eurovia SK, Eurovia CS a SMP CZ. Projekt bude stáť 58,8 milióna eur bez DPH. Na prestavbu Starého mosta mesto získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov. Na financovaní projektu sa bude z 85 percent podieľať Európska únia, desať percent prispeje štát a päť percent zaplatí mesto. Podmienkou pritom je, že projekt musí byť dokončený a vyfakturovaný do konca roka 2015. Mesto si termín ukončenia stanovilo na koniec augusta 2015, necháva si tak ešte časovú rezervu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Starý most #Dunaj