V Bojniciach majú nové röntgeny, zaplatia za ne z vlastných zdrojov

Bojnická nemocnica v stredu predstavila nové digitalizované röntgenové pracovisko. Pacientom prinesie menej ožarovania, menej čakania a väčší komfort.

03.07.2014 13:00
rontgen, Bojnice, Vladimír Urbanec Foto: ,
Vedúci laborant Vladimír Urbanec obsluhuje nový digitálny skiagrafický prístroj.
debata (1)

Röntgenové pracovisko v bojnickej nemocnici bolo už dávno za zenitom, priemerný vek prístrojov bol okolo 20 rokov, najstaršie zariadenia mali až 27 rokov. Na modernizáciu bol už najvyšší čas. Pôvodne bol röntgen len v hlavnej budove, do ktorej museli chodiť aj ľudia hospitalizovaní vo vzdialených nemocničných pavilónoch. Imobilných pacientov musel ošetrovateľský personál prevážať na posteliach cez dvor do hlavnej budovy aj keď pršalo, snežilo či mrzlo.

Teraz majú pacienti k dispozícii až tri plnohodnotné digitálne snímkovne, teda pracoviská, ktoré môžu urobiť röntgenovú snímku, a tak už nemusia chodiť do hlavnej budovy.

Modernizácia priniesla nemocnici aj nové sonografické pracovisko, pojazdný röntgen a moderný systém archivácie PACS (Picture Archiving and Communications System, archivačný a komunikačný systém obrazovej dokumentácie).

Snímkovanie je rýchlejšie, pacient nemusí stráviť v čakárni toľko času. A na výsledok nemusí čakať vôbec. Lekár, ktorý pacienta na röntgen poslal, dostane snímku elektronickou formou a môže si ju pozrieť na svojom monitore. Odpadá aj opakovanie snímkovania, keď sa občas pri klasickej röntgenovej technológii stalo, že vyvolávací automat urobil chybu a snímka bola zle vyvolaná.

„Digitálne snímky vieme okamžite zhodnotiť. Spracovávajú sa pomocou softvéru, je to úplne jednoduché a aj z nekvalitnej snímky môžete urobiť kvalitnú bez toho, aby ste pacienta ďalej ožarovali,“ dodal Vladimír Urbanec, vedúci laborant rádiodiagnostického oddelenia.

Digitalizácia je veľkým plusom aj pre lekárov. Kvalita snímky je neporovnateľne vyššia, lekár si ju môže ľubovoľne zväčšovať a ak potrebuje konzultáciu, môže ju odoslať na vzdialené pracovisko v elektronickej podobe. Z elektronického archívu si môže lekár vytiahnuť snímku, ktorú potrebuje, na hociktorom pracovisku v nemocnici. Podľa Jána Belanského digitalizáciou nemocnica ušetrí asi 10 000 eur mesačne, napríklad tým, že už nemusí kupovať drahý filmový materiál ani nebezpečné chemikálie na vyvolávanie.

Bojnická nemocnica je najväčším zdravotníckym zariadením na hornej Nitre, na jej spádovom území žije asi 200 000 obyvateľov. Ročne hospitalizuje asi 20 000 pacientov, vykoná okolo 7 000 operačných zákrokov a na pracovisku urgentného príjmu ročne vyšetrí a ošetrí približne 28-tisíc ľudí.

„Financovanie sa zatiaľ neuskutočnilo. Ani samosprávny kraj, ani nemocnica nemali v čase podpisu zmluvy na digitalizáciu rádiodiagnostického strediska vyčlenené finančné zdroje a nemajú ich ani k dnešnému dňu,“ upozorňuje Jana Paulínyová z Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Podľa riaditeľa bojnickej nemocnice Jána Belanského peniaze na modernizáciu za takmer 1,2 milióna eur boli plánované v rozpočtoch kraja v rokoch 2010–2012. „V roku 2012 to bolo 960-tisíc eur. Príprava na modernizáciu bola hotová v polovici roka 2013, keď sme mali v návrhu župného rozpočtu rovnakú sumu. Pred rokom sme vyhlásili výberové konanie so súhlasom vtedajšieho predsedu kraja. Ale, bohužiaľ, v roku 2013 nedošlo k schváleniu rozpočtu, a tak sme sa ocitli v situácii, keď sme síce mali vyhlásenú verejnú súťaž, ale rozpočet nášho zriaďovateľa nebol schválený,“ vysvetľuje Belanský.

Nemocnica si trúfa zaplatiť modernizáciu z vlastných zdrojov. Podľa jej riaditeľa má už pripravený splátkový kalendár, podľa ktorého by dlžnú sumu splácala päť rokov. Použila by na ňu peniaze, ktoré získala úspornými opatreniami v minulých mesiacoch, aj z úspor, ktoré prináša samotná digitalizácia. Na podpis splátkového kalendára však potrebuje súhlas župy. Nezvyčajnou situáciou v bojnickej nemocnici sa tak budú musieť zaoberať poslanci krajského zastupiteľstva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bojnice #rontgen