Krompašania budú za ortopédom cestovať 50 kilometrov

Obyvatelia Krompách si musia hľadať ortopéda až v Košiciach alebo v Prešove. Všeobecná zdravotná poisťovňa nepodpísala zmluvu s ich doterajším ortopédom.

14.07.2014 08:49
debata (2)

Vysvetľuje to naplnením normatívov v Košickom kraji. Cesta za špecialistom sa Krompašanom poriadne predĺži, najbližší je od nich 50 kilometrov. Informáciu potvrdila primátorka Krompách Iveta Rušinová, ktorá poisťovni už poslala sťažnosť.

"Ortopedická ambulancia poskytovala zdravotnícku starostlivosť pre pacientov nielen z Krompách, ale aj zo širšej oblasti, v ktorej žije približne 30-tisíc ľudí,“ uviedla s tým, že v roku 2013 túto ambulanciu navštívilo aj vyše 400 rodičov s deťmi. Najbližší ortopédi sú v Spišskej Novej Vsi a Gelnici, nových pacientov však z kapacitných dôvodov nechcú prijímať.

„Ľudia s bolesťami či rodičia s malými deťmi sú nútení vycestovať do Košíc, Prešova alebo Popradu, čo je okolo 50 kilometrov. Pre mnohých je nemysliteľné cestovať vlakom alebo autobusom," povedala Rušinová. Keďže ľudia sa proti rozhodnutiu búria, požiadala poisťovňu o prehodnotenie svojho rozhodnutia.

Podľa generálneho riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia je sťažnosť neopodstatnená. Zmluvy uzatvárajú najmenej v rozsahu verejnej minimálnej siete a počet zazmluvnených lekárov v kraji je už aj tak vyšší, ako uvádza normatív pre poisťovňu. „Na základe uvedených skutočností poisťovňa neuvažuje o uzatvorení zmluvného vzťahu s lekárom ortopédom v Krompachoch,“ uviedol Forai.

„Je nešťastím, že verejná minimálna sieť je v nariadení vlády stanovená na kraje a nie na okresy. Tak sa môže stať, že z normatívu v Košickom kraji je polovica lekárov povedzme v Košiciach a v rámci kraja sa môžu nachádzať okresy, ktoré ortopéda nemajú,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková. Ako dodala, toto by si mali ustrážiť aj zdravotné poisťovne a zazmluvnených lekárov mať rovnomerne na celom území.

Rovnomernosť pokrytia totiž samosprávny kraj nevie ovplyvniť. Povolenie vydá každému žiadateľovi, ktorý splní zákonné podmienky. „V prípade Krompách musia byť splnené dve podmienky. Musí sa nájsť záujemca o zriadenie ortopedickej ambulancie v Krompachoch a s týmto novým poskytovateľom musia uzavrieť zdravotné poisťovne zmluvy o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Ani jedno, ani druhé ovplyvniť nevieme,“ uzatvorila Bobríková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Všeobecná zdravotná poisťovňa #ortopéd #Krompachy