V desiatich autobusoch MHD v Bratislave budú kamery

Priestory desiatich autobusov MHD v Bratislave budú monitorovať kamery. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tak chce ochrániť cestujúcich aj vodičov MHD pred vandalmi a výtržníkmi. V desiatich autobusoch budú kamery zatiaľ len v skúšobnej prevádzke, dopravný podnik potom zváži, či nainštaluje kamery aj do ďalších autobusov, informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.

17.07.2014 21:30
debata (8)

Kamerový systém slúži podľa Vachovej aj ako prevencia vandalizmu, ktorý podľa štatistík bratislavského dopravného podniku oproti minulému roku vzrástol až o 50 percent. Ako dodala, dôvodom je aj to, že v prostriedkoch MHD cestujú aj ľudia pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, ktorí môžu vyvolávať konflikty. Kamerový systém tak pomôže výtržníkov identifikovať a pomôže polícii pri prešetrovaní takýchto incidentov.

„Vďaka kamerám bude monitorovaný priestor vozidla, takže v prípade incidentov alebo vandalizmu v ktorejkoľvek časti autobusu budeme disponovať záznamom, ktorý v zmysle zákona poskytneme polícii ako usvedčujúci materiál,“ doplnil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Dopravný podnik zváži aj prípadné inštalovanie kamier v ďalších autobusoch. Ako pripomenula Vachová, kamery nebudú dávať do starých vozidiel, ktoré majú vyše 20 rokov, išlo by len o zbytočné plytvanie peniazmi DPB. Dopravný podnik totiž obstaráva aj 50 nových autobusov s možnosťou opcie na ďalších 50 autobusov, v ktorých už bude kamerový systém. Nové autobusy by mali do Bratislavy prísť ešte v tomto roku. Kamerovým systémom budú vybavené aj nové trolejbusy a električky, ktoré DPB len nedávno nakúpil.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #kamery #vandali #DPB