Silná búrka sa prehnala severom Slovenska

Búrka, ktorá sa strhla popoludní na severe Slovenska, ochromila dopravu a paralyzovala život v krajskom meste Žilina. Ľudia hovoria, že niečo takéto ešte nezažili a už ani zažiť nechcú.

21.07.2014 18:52 , aktualizované: 22.07.2014 10:05
búrka Foto: ,
Žilinčania v pondelok po prietrži mračien museli odstaviť autá. Nefungovali semafory ani internet. Búrky po niekoľkodňových horúčavách pocítili aj na Považí, či v Turci.
debata (11)

Cez mesto nemohli jazdiť autá, prestali fungovať počítače aj semafory, vypadla linka 158, ktorá občanom slúži, aby mohli zavolať na pomoc políciu. Tiesňová linka 112 však zostala funkčná. Žilinské ulice sa vyľudnili, boli celé zaliate a nedalo sa po nich chodiť.

Upratovanie po búrke v Terchovej.
Upratovanie po búrke v Terchovej.
+21Voda vo Vrátnej doline poškodila cestu....

„Príšerne pršalo, absolútne sa nedalo vyjsť z budovy, nie ešte chodiť po uliciach. Bola to dažďová smršť. Asi hodinu bola úplná tma, takú búrku som ešte nezažila. Stromy kmásalo zo strany na stranu. Pri nemocnici bola záplava, motoristi tadiaľ nemohli prejsť. Autá tam stáli vo vode skoro celé zaplavené, strašná situácia,“ hovorí 57-ročná Mária Krchová zo Žiliny. V tom čase bola v práci, no robiť nemohla. Dvakrát bol výpadok elektrickej energie a keď ju konečne zapli, počítač už nedokázala naštartovať.

Podľa ďalších svedkov sa búrka strhla okolo 15. hodiny. Najskôr poriadne hrmelo, blýskalo sa, potom prišiel silný vietor a úplne sa zotmelo. Boli to prúdy vody, čo sa valili z oblohy. Padlo toľko vody, že zatopilo viaceré podjazdy v centre Žiliny. V niektorých uviazli autá, iné policajti zablokovali, aby tadiaľ neprechádzali. Tým bola v centre Žiliny na Košickej ceste a Ľavobrežnej ceste ochromená doprava, mestská aj tranzitná. Hlavné ťahy, ktoré idú z Kysúc do Žiliny, boli paralyzované, doprava sa musela odkláňať, v meste sa tvorili kolóny.

Aj Trenčania pocítili vyčíňanie búrky. Foto: Milan Kráľ, Pravda
búrka, dážď Aj Trenčania pocítili vyčíňanie búrky.

Na viacerých miestach popadali stromy, napríklad na sídlisku Vlčince aj na starej ceste medzi Tepličkou nad Váhom a Budatínom.

„Polícia prijala potrebné opatrenia a do terénu nasadila všetky dostupné sily a prostriedky,“ povedal Radko Moravčík, hovorca žilinskej polície. Policajti riadili a usmerňovali premávku na viacerých cestách. Búrka sa postupne zmiernila, ale ešte o 18. hodine stále pršalo. V Žiline a niektorých severoslovenských obciach vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. „Bol vyhlásený v obciach Rudiná a Rudinská v okrese Kysucké Nové Mesto, v Žiline – v prímestskej časť Brodno, v obci Svederník a Divinka. Spadlo obrovské množstvo vody, a tá sa vybrežila z lokálnych tokov,“ povedal František Dudáš z odboru krízového riadenia Okresného úradu v Žiline. Starostovia mapovali situáciu a organizovali záchranné práce, aby voda neohrozovala životy a majetok občanov.

Hasiči zasahujú po búrke aj na Orave, Kysuciach a Liptove

Po prietrži mračien v Žiline zasahujú hasiči už aj na Orave, Kysuciach a Liptove. Najhoršiu situáciu zatiaľ hlásia v Žiline, kde voda zatopila niekoľko ulíc aj podchod k železničnej stanici a v mestskej časti Považský Chlmec úplne rozbila cestu. „V Žiline a okolí zasahuje niekoľko desiatok hasičov. Najhoršia situácia je v meste a priľahlých mestských častiach, kde hasiči odčerpávajú množstvo vody z ciest, pivníc rodinných domov, záhrad a dvorov. Situáciu komplikuje aj niekoľko desiatok popadaných stromov v Žilinskom kraji. Hasiči zasahujú najmä medzi obcami Rojkov a Kraľovany (okresy Ružomberok a Dolný Kubín), v obci Raková (okres Čadca) a v meste Vrútky (okres Martin). Hasiči z Terchovej boli vyslaní aj do Vrátnej doliny, kde sa pri chate Vrátna zosunula pôda,“ uviedla Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. V okolí Žiliny vyrážali hasiči na pomoc pri odčerpávaní vody a odstraňovaní popadaných stromov viac ako dvadsaťkrát.

V Žiline stále hrmí a aj slabo prší. Zatopená je ulica Vojtecha Spanyola pred nemocnicou, parkovisko na Bôrickej ceste, železničný podjazd na Kysuckej a tiež podchod z Národnej ulice na hlavnú železničnú stanicu. Prívalová voda úplne roztrhala cestu na ulici Na Hôrke v mestskej časti Považský Chlmec. Na Radlinského ulici v centre mesta spadli dva stromy, jeden na cestu, druhý na zaparkované auto. Polámané stromy hlásia aj na Bulvári a v Bôrickom parku. Na miestach, kde popadali stromy, zaplavilo cesty a nefungujú semafory riadia dopravu policajti.

Pre počasie meškajú vlaky

Silná búrka na severe Slovenska spôsobila aj meškania viacerých vlakov. O meškaní vlakov informuje internetová stránka Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Na trati Čadca – Žilina mešká osobný vlak 170 minút, dôvodom je spadnutý strom na trati. Osobný vlak z Popradu-Tatry do Žiliny mešká 64 minút. Rýchlik Spišan z Bratislavy do Košíc mešká 67 minút, rýchlik idúci v opačnom smere 48 minút. Rýchlik Liptov idúci z Bratislavy do Košíc hlási meškanie 58 minút. IC vlak z Bratislavy do Košíc mešká 90 minút, vlak v opačnom smere hodinu. Ex Košičan na trase Praha – Košice hlási meškanie 70 minút, Ex Hradčany idúci zo Žiliny do Prahy mešká 62 minút.

Malá Fatra: Ľudia zostali odrezaní v chate Vrátna aj na Chlebe

Po silnej prietrži mračien zostali ľudia odrezaní na chate Vrátna aj na malofatranskom vrchole Chleb. Podľa horského záchranára Jozefa Miča horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, je zatopená a na prístupovú cestu sa zosunul svah. „Zatiaľ sa tam nedokážeme dostať, vôbec nevieme, koľko ľudí tam je. Na Chlebe zostalo uväznených ďalších 60 turistov,“ uviedol Mičo. (Sita)

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #búrka