Novobančania nechcú metalový festival

Najväčší metalový festival na Slovensku Gothoom v Novej Bani, ktorý sa bude konať v auguste, narazil na odpor miestnych.

22.07.2014 10:35
debata (2)

Prekáža im najmä neúmerná hlasitosť produkcie, poukazujú tiež na texty piesní, ktoré podľa nich nabádajú k násiliu a neznášanlivosti na základe náboženskej príslušnosti.

S petíciou sa obrátili na mesto. To reagovalo, že festival zakázať nemôže a spolu s organizátormi a políciou sa postará, aby sa konal v súlade so zákonmi rovnako ako v minulosti. Odporcovia festivalu sa preto obrátili na prokuratúru, aby preskúmala postup mesta. Žarnovické okresné centrum KDH vyzvalo organizátora Petra Beťka, aby festival zvážil.

Beťko pre Pravdu uviedol, že pre výhrady proti hluku otočili pódium v rekreačnej zóne od obytnej zóny a skrátili hrací čas. Obvinenia z propagácie násilia či neznášanlivosti odmieta. Išlo o texty piesní, ktoré sa už v playlistoch skupín ani nenachádzajú.

„Metalová hudba poukazuje na neduhy a nikto nikomu nemôže zakázať ju počúvať,“ podotkol s tým, že festival má aj charitatívne poslanie. Organizujú ho už piaty rok a zatiaľ takéto problémy nemali. Podľa neho nie je náhoda, že sa to deje práve v komunálnom volebnom roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #GOTHOOM #Nová Baňa