Cez vodné dielo Gabčíkovo zastavili plavbu

Plavba na Dunaji v úseku Vodného diela Gabčíkovo je momentálne zastavená. "Môže za to porucha na horných vrátach pravej plavebnej komory," informovala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová.

29.07.2014 19:34
vodné dielo, Gabčíkovo Foto: ,
Vodné dielo Gabčíkovo.
debata

Poruchu jedného zo štyroch ložísk, ktoré držia horné vráta pravej plavebnej komory, objavili pri pravidelnej revíznej kontrole technici. „Plavbu cez plavebnú komoru bolo nutné zastaviť a okamžite začať odstraňovať poruchu. V opačnom prípade by hrozilo vyradenie komory z prevádzky na omnoho dlhší čas,“ vysvetlila hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba.

Na odstránení poruchy pracuje špecializovaný tím technických potápačov. Vodohospodárska výstavba predpokladá, že oprava potrvá maximálne do soboty, ak však pôjdu opravy plynule je obnovenie plavby možné už vo štvrtok.

„Keďže druhá plavebná komora je momentálne vypustená pre opravu, ktorú si vyžiadala dvadsaťročná prevádzka vodného diela, nie je možné momentálne zabezpečiť plavbu cez náhradnú komoru,“ dodala hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová s tým, že viac informácií k vzniknutej situácii poskytnú v stredu 30. júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vodná elektráreň Gabčíkovo