Na prokuratúru sa pre metalový festival chce obrátiť aj mesto

Podnet odporcov metalového festivalu Gothoom v Novej Bani označila prokuratúra ako neodôvodnený. Počas jeho konania by však mal na texty piesní dohliadať človek, ktorý ovláda angličtinu. Na prokuratúru sa chce obrátiť aj mesto.

30.07.2014 13:00
debata

Okresná prokuratúra v Žiari nad Hronom podnet podľa hovorcu Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivana Vozára odložila, pretože v súvislosti s týmto podujatím nevydalo mesto Nová Baňa žiadne rozhodnutie, ktoré by mohla prokuratúra v rámci svojej kompetencie preskúmať. Primátorovi mesta však odporučila, aby poveril osobu so znalosťou anglického jazyka, ktorá bude monitorovať, či sa na festivale neporušujú ľudské práva a slobody a v spolupráci s mestskou a štátnou políciou prijímať opatrenia, ak by sa tak dialo.

Na prokuratúru sa obrátili aktivisti, aby preskúmala postup mesta vo veci ich petície v súvislosti s festivalom, ktorú podpísalo zhruba 650 občanov. Mesto im oznámilo, že festival zakázať ani nijako doň vstupovať nemôže. Petíciu spustili proti hluku, prekážali im tiež texty piesní, ktoré podľa nich nabádajú k násiliu a neznášanlivosti na základe náboženskej príslušnosti. Podľa aktivistu Tomáša Palaja na zrušení festivalu netrvajú, ohradzujú sa však proti takýmto textom.

Na prokuratúru sa najnovšie chce obrátiť aj mesto, ktoré človeka s angličtinou ako dohľad zatiaľ hľadať nebude. „Aby nám jednoznačne vyjadrila svoje stanovisko či prehrávaním piesní, ktoré pobúrili verejnosť, sú porušované zákony, alebo naplnené skutkové podstaty trestných činov. Ak áno, prokuratúra by mala konať a nie čakať na dohľad mesta,“ uviedol novobanský primátor Ján Havran.

Názory na festival sa v meste rôznia. „Som proti tomu, aby to tu bolo. To nie je hudba, hudba je o niečom inom, prekáža mi hluk aj texty piesní,“ povedala Alžbeta Bodnárová. Matúš Hurán s priateľkou zase hovoria, že oni s festivalom problém nemajú. „Nestaráme sa do štýlu hudby iných, určite sú ľudia, ktorí tam chcú prísť a nie je na tom nič zlé. Festival tu bol štyri roky, nikto s ním nemal nijaký problém a zrazu to problém je,“ myslia si.

S organizátorom festivalu, ktorý sa uskutoční v Novej Bani 13. až 16. augusta, Petrom Beťkom sa nám v utorok spojiť nepodarilo. Pre výhrady proti hluku podľa našich informácií otočili pódium v rekreačnej oblasti od obytnej zóny a skrátili hrací čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #GOTHOOM #Nová Baňa