V Nízkych Tatrách ratovali rodinu s dieťaťom počas búrky

Horskí záchranári z Nízkych Tatier zachraňovali v utorok popoludní rodinu s 1,5-ročným dieťaťom. Manželský pár so synom smeroval z hotela Liptov cez Poľanu a Sedlo Poľany na Chopok. Počas túry ich zastihla búrka. Napriek tomu pokračovali ďalej, ale už onedlho, pod vrcholom Chopku, požiadali o pomoc horských záchranárov.

05.08.2014 20:45
debata (3)

Rodičia sa obávali najmä o svojho syna. Rodine odišli na pomoc traja horskí záchranári, ktorí ich našli už pri hornej stanici lanovky. Keďže lanovka bola pre zlé počasie odstavená, záchranári prioritne vyšetrili a zateplili malého chlapca na ošetrovni horskej služby priamo na Chopku. Následne záchranári celú rodinu autom priviezli až k hotelu, kde boli ubytovaní, informovala Horská záchranná služba.

Takmer rovnaký prípad riešili podvečer aj horskí záchranári v Slovenskom raji. Tu potrebovala pomoc česká rodina s trojročným dieťaťom. Túru začali na Podlesku, odkiaľ smerovali do rokliny Suchá Belá. Tu ich zastihla búrka. Turisti požiadali záchranárov o pomoc, keďže prechod roklinou v daždi ich značne vyčerpal. Záchranári našli mladú rodinu už na vrchu Suchej Belej. Kým rodičia boli len vyčerpaní, dieťa už podľa záchranárov javilo známky podchladenia. Po vyšetrení a zateplení záchranári turistov previezli na Podlesok, kde mala rodina zaparkované auto.

Záchranári z Nízkych Tatier sa po prvej záchrannej akcii nezastavili. Ešte počas akcie kontaktovali horských záchranárov aj dvaja českí turisti, ktorí sa nachádzali medzi Prašivou a Malou Chochuľou. Aj oni sa ocitli v búrke a obávali sa častých bleskov. Záchranári turistov nasmerovali na najkratšiu a najbezpečnejšiu zostupovú trasu. Záchranári zároveň turistov informovali, ako sa majú správať počas búrky. Po necelých dvoch hodinách sa podarilo turistom dostať do bezpečia, o čom informovali operačné stredisko horskej služby.

Pomoc horských záchranárov potrebovala aj väčšia skupina turistov na južnej strane Chopku. Po vypuknutí búrky zostali na Kosodrevine. Keďže lanovka bola z bezpečnostných dôvodov odstavená, nemali sa ako dostať do hotela v Demänovskej doline. Skupinu tvorilo 70 ľudí, vrátane malých detí a starších osôb, z ktorých boli niektorí odkázaní na diabetickú liečbu. Záchranári požiadali o spoluprácu prevádzkovateľa lanovej dráhy, ktorý po zlepšení počasia a odstránení technických problémov na lanovke po zásahu bleskom, umožnil vyvezenie všetkých osôb na Chopok a následne aj ich zvoz do Demänovskej doliny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #búrka #Slovenský raj #Nízke Tatry