Nájomné je vysoké, tvrdí zvolenská nemocnica

Spor, na ktorý môžu doplatiť pacienti, sa črtá medzi zvolenskou nemocnicou a vedením banskobystrickej župy. Nemocnica žiada znížiť nájomné, ktoré je podľa nej vysoké - 500-tisíc eur ročne. Tvrdí, že ak bude musieť platiť aj naďalej takéto peniaze, zastaví všetky modernizácie a prejde len na základnú prevádzku. Pod zvolenské zariadenie patrí aj nemocnica v Krupine. Vedenie župy je proti. Firme, ktorá nemocnicu spravuje, už vyrubilo za omeškanú platbu pokutu 100-tisíc eur.

06.08.2014 15:35 , aktualizované: 07.08.2014 10:44
Zvolen, nemocnica, nájomné, BBSK, Foto: ,
Tlačová beseda primátorov miest zľava: Ján Šufliarský (Detva), Miroslav Kusein (Zvolen), predseda predstavenstva a výkonného riaditeľa Nemocnice Zvolen Jozef Botka a Radoslav Vazan (Krupina). Témou bolo zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre široké okolie.
debata (1)

Nemocnica Zvolen, dcérska firma spoločnosti Agel, má nemocnicu v prenájme štyri roky. Župe platí podľa zmluvy ročný nájom 500-tisíc eur. Situácia sa podľa jej výkonného riaditeľa Jozefa Botku odvtedy však zmenila, výrazne stúpli náklady na mzdy zdravotníkov, ktoré mesačne vychádzajú na 60-tisíc eur a klesli úhrady z najväčšej zdravotnej poisťovne Všeobecnej zdravotnej. Súčasné nájomné považuje za neúnosné, preto žiada zníženie nájmu na 51-tisíc eur. Táto suma je porovnateľná s nájmami ostatných troch regionálnych nemocníc v Lučenci, Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom, ktoré sa pohybujú od 50– do 70-tisíc eur ročne.

„Nežiadame dotácie ani financovanie od samosprávneho kraja, len rovnoprávne podmienky ako ostatné nemocnice. Všetky pripravené investície na najbližšie roky v tejto chvíli stoja. Akákoľvek modernizácia je nereálna a musíme ísť na úplne základný režim, bez jediného eura, ktoré investujeme do čohokoľvek iného okrem základnej prevádzky,“ povedal Botka.

Na stranu nemocnice sa postavili primátori Zvolena, Detvy a Krupiny, ktorí sú župnými poslancami. Pripravili návrh na zníženie nájomného na piatkové rokovanie zastupiteľstva. Tvrdia, že v opačnom prípade na to doplatí viac ako 100-tisíc obyvateľov všetkých troch okresov. „Úlohou samosprávneho kraja nie je získavať finančné prostriedky od nemocnice, zarábať na zdraví ľudí, ale naopak, vytvárať podmienky na kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Keď sa prestane investovať, bude to stagnovať a dôjde k ohrozeniu kvality služieb,“ povedal primátor Zvolena Miroslav Kusein. Podľa krupinského primátora Radoslava Vazana existenčné ohrozenie zvolenskej nemocnice je aj ohrozením nemocnice v ich meste, ktorú spravuje Nemocnica Zvolen. Ako uviedol detviansky primátor Ján Šufliarský, majú podporu väčšiny.

O zníženie nájmu a schválenie novej zmluvy požiadalo vedenie nemocnice ešte pred rokom. Rozbehnuté rokovania, ktoré aj vtedy mali podporu poslancov, ustrnuli po voľbách, keď došlo k výmene na poste predsedu samosprávneho kra­ja.

Denník Pravda požiadal o vyjadrenie aj župný úrad. Jeho hovorca Miroslav Belička povedal, že sa vyjadria dnes. Predseda kraja Marian Kotleba však už povedal, že so znížením nájmu nesúhlasí. Nemocnici Zvolen dala župa pokutu za omeškanú platbu nájmu 100-tisíc eur. Ako uviedol Botka, nájomné už zaplatili, ale museli si naň požičať. Pokutu nateraz zaplatiť nemienia. „Jednak je neadekvátna, jednak na ňu nemáme, možno sa to skončí na súde,“ dodal Botka.

Botka priznal, že terajšia výška nájmu je výsledkom najvyššej ponuky v súťaži, ktorou firma uspela pred štyrmi rokmi. Nemocnicu si prenajala na 25 rokov.

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institute v zdravotníctve Agel nie je prvý deň, má rozsiahle skúsenosti. „Je v prvom rade ich zodpovednosťou a ich rizikom, že vstúpili do kontraktu, ktorý sa dnes javí ako nevýhodný, lebo sa zmenili makropodmienky. S tým mali rátať,“ povedal.

Dodal však, že župa sa nemôže zbaviť zodpovednosti za zdravotníctvo vo svojom kraji, keďže regionálne nemocnice sú v jej zriaďovateľskej pôsobnosti. „Ak by sila investora nebola dosť veľká a jeho trpezlivosť našponovaná do prasknutia a rozhodne sa odísť, v tej chvíli ten istý problém bude riešiť niekto, kto na to nemá financie, know-how ani ľudí,“ naznačil.

Advokát Radovan Pala z kancelárie Taylor Wessing e|n|w|c poznamenal, že nájomná zmluva môže obsahovať mechanizmus úpravy nájomného, hoci málokedy býva, aby sa išlo s cenou dole. „Ak sa podstatne zmenia okolnosti, za ktorých došlo k uzavretiu zmluvy, a to asi smerujú k tomu, tak určite tam môže byť priestor na zmenu. Argumenty, ktoré uvádzajú, že stúpli platy lekárov a znížili sa platby od zdravotných poisťovní, sú objektívne. Ale mala by sa hľadať cesta, ktorá by sa najmenej dotkla občanov, alebo aby z toho mali pacienti najväčší úžitok,“ tvrdí Pala. Ak by samospráva podľa advokáta uvažovala nad znížením nájomného, mala by firmu zaviazať, aby investovala viac peňazí. „Je lepšie mať platiaceho nájomcu ako neplatiaceho,“ podotkol advokát. Ročne zvolenská nemocnica ošetrí takmer 170-tisíc lôžkových pacientov, ambulantne 120-tisíc pacientov, vykoná viac ako 3 500 operácií a takmer 1 000 pôrodov. Má najväčšie geriatrické oddelenie na Slovensku s 88 lôžkami.

Agentúrna správa bola nahradená redakčným článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Zvolen #Banskobystrický samosprávny kraj