Prekvapil nielen vnuka. Postavil ihrisko celej bytovke

Sľúbil vnukovi na narodeniny bociana a sľub dodržal. Pri paneláku, kde malý chlapec býva, postavil jeho dedo originálne detské ihrisko. Patrí k nemu aj vysoký stožiar s umelým bocianom v hniezde.

07.08.2014 14:00
ihrisko, bytovka, detské ihrisko, deti Foto: ,
Ihrisko priamo pod oknami paneláka si rodičia pochvaľujú.
debata

Ihrisko vyrástlo pod oknami bytovky na sídlisku Lánska v Považskej Bystrici. Obdivujú ho všetci, čo prechádzajú okolo. Hrať sa sem chodia aj deti zo širokého okolia. Nájdu tu mašinku Tomáša, ktorú poznajú z rozprávky, chatku, autíčko či hojdacieho koníka.

„Mám tri vnúčatá, žijú tiež v tomto paneláku. Strednému vnúčikovi som sľúbil, že keď bude mať štyri roky, tak mu k narodeninám priletí bocian. Narodeniny mal minulý týždeň a sľub som dodržal. Bolo to prekvapenie pre všetkých obyvateľov bytovky, pretože som to robil večer, nikto to nevedel. Ráno sa zobudili a už tu bol bocian,“ smeje sa 57-ročný Pavol Kubík.

Ako bývalý pracovník lesov má k drevu veľmi blízko. Jeho hlavným výrobným nástrojom je motorová píla. Doma v byte má malú dielničku, ale ihrisko vyrábal väčšinou vonku, priamo na mieste. Vlastne na kolene, z materiálu, ktorý si sám zohnal, vo svojom voľnom čase. A urobil by vraj toho ešte viac, keby mal viac dreva.

„Snažil som sa to vyrábať tak, aby to nemalo žiadne hrany, všetko som opracoval do obla. Keby som mal drevo, mohli by tu byť aj všelijaké preliezačky, na tom sa deti rady hrajú, rady preliezajú a šplhajú,“ povedal Pavol Kubík.

Vraví, že ho teší pohľad na ihrisko plné detí. Je nielen jeho tvorcom, ale aj údržbárom. Jednu hojdačku našiel raz zlomenú, tak ju opravil. Nezničil ju niekto naschvál, skôr to bolo tak, že si ju chcel vyskúšať aj niekto starší a hojdačka jeho váhu nevydržala.

Na ihrisku je aj stolík a sedačky z drevených pníkov. Tie Pavol Kubík zhotovil ako prvé ešte vlani. Väčšinu predmetov však dokončil teraz cez leto. Rodičia či starí rodičia sem prídu s deťmi, tie sa hrajú a dospelí sedia za stolíkom pri kávičke. Vždy sa nájde niektorá suseda, čo ju navarí a prinesie.

Podľa Evy Balážovej, prezidentky Asociácie komunálnych ekonómov Slovenska, je takáto občianska iniciatíva veľmi cenná, mala by však ísť ruka v ruke so samosprávou, ktorá by sa mala postarať o to, aby ihrisko bolo aj bezpečné.

„To jedno bez druhého nepôjde. Samospráva by mala podstatne viac podporovať takéto aktivity, pretože to nie je prvá aktivita tohto druhu. Pomoc samosprávy by mala spočívať v tom, aby sa dodržiavali normy, ktoré sú v súčasnosti nutné pre takéto priestory. Aby sa nestali nejaké úrazy, pre bezpečnosť je potrebné, aby to pripravovali spolu,“ upozorňuje Eva Balážová. Ihrisko na Lánskej vzniklo svojpomocne, len z iniciatívy jedného občana. Považskobystrický primátor Karol Janas ubezpečuje, že mesto sa nepostaví proti takýmto ihriskám, aj keď sú na mestských pozemkoch.

„Ak to neruší obyvateľov a kým výbory mestských častí nie sú proti tomu, mesto proti takýmto ihriskám určite nebude zasahovať. Skôr naopak, takýmto ľuďom ešte pomôžeme. Ak je to mestský pozemok, ihrisko by sme ešte doplnili, skultúrnili, postaráme sa, aby bolo aj bezpečné, aj o jeho údržbu,“ vraví primátor.

Obyvateľky paneláka na Lánskej si miestnu atrakciu nevedia vynachváliť. Ľubica Hangayová pripomína, že mesto síce neďaleko postavilo detské ihrisko, ale to, ktoré urobil ich sused, majú priamo pod oknami, čo je veľká výhoda. Podľa Oľgy Carachovej, ktorá prišla na hojdačky so svojou vnučkou, tu v čase, keď sama mala malé deti, nebolo nič. Teraz je síce oproti veľké ihrisko, ale nachádza sa v areáli materskej školy a ten je uzatvorený.

„Detských ihrísk je podľa mňa v meste veľmi málo, som rada, že sa náš sused postaral o takéto niečo. Tí, čo idú okolo, len obdivujú, aké je krásne. Mám tri deti, štvrté je na ceste, mne to padlo veľmi vhod,“ povedala Jana Škulcová, obyvateľka paneláka na Lánskej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bytovka #Považská Bystrica #detske ihrisko #starý otec